Το υπέγραψαν όλοι. Κόκκινες γραμμές και προϋποθέσεις τις πήρες όλες ο άνεμος της τρόικας. Το υπουργικό συμβούλιο σε 4,5 ώρες ενέκρινε ομόφωνα το μεσοπρόθεσμο, τις περικοπές, τους φόρους, τις αποκρατικοποιήσεις. Και όχι μόνο αυτό.
Άκουσαν από τον Γ. Παπανδρέου να τους ανακοινώνει πως θα τους…
αλλάξει.
«Σε καίριες θέσεις θα χρησιμοποιήσω πρόσωπα χωρίς κομματικά κριτήρια με γνώμονα την ικανότητα και τη συμφωνία τους με το πρόγραμμα» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ευ. Βενιζέλος και Α. Διαμαντοπούλου ζήτησαν να επιμείνει στο άνοιγμα στον Α. Σαμαρά, Μ. Χρυσοχοΐδης, Λ. Κατσέλη, Μ. Ξενογιαννακοπούλου και Π. Γερουλάνος εξέφρασαν επιφυλάξεις για την αύξηση του ΦΠΑ στα είδη εστίασης, φοβούμενοι επιπτώσεις στον τουρισμό. Τέλος, ο Γ. Ραγκούσης παρουσίασε το νομοσχέδιο για το δημοψήφισμα.
Tι είπε ο κ. Παπανδρέου στο υπουργικό
Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες, την ανάγκη να δοθεί προς τα έξω ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και τόνισε ότι θα επιδιώξει τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία για τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, έχοντας βεβαίως ξεκαθαρίσει ότι δεν ζητά ενισχυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.
«Ακόμη και τώρα έως την ψήφισή του (του Μεσοπρόθεσμου) θα απευθύνω πρόταση διαλόγου και συνεργασίας στα άλλα κόμματα στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας», ανέφερε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σύμφωνα με υπουργό που επικαλείται το Reuters.
«Θα επιμείνω μέχρι τέλους, επιδιώκοντας την υπερψήφιση του μεσοπρόθεσμου με μια ευρύτερη πλειοψηφία» πρόσθεσε, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Απευθυνόμενος ειδικότερα προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε ότι εφόσον συμφωνούμε στους στόχους, δεν έχουμε ταμπού να συζητήσουμε τους τρόπους για να συνδιαμορφώσουμε το Πρόγραμμα.
Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή τεχνοκρατών, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ανοικτός να αξιοποιήσει πρόσωπα ικανά «σε καίριους τομείς», πάντα με συγκεκριμένους στόχους και χωρίς κομματικούς περιορισμούς, όπως πρόσθεσε.
«Εθνική συνεννόηση και όχι δημοψήφισμα»
«Μπορούμε, γραμμή - γραμμή, να συνδιαμορφώσουμε με την αντιπολίτευση το τελικό σχέδιο με ρεαλιστικούς στόχους», δήλωσε αποκλείοντας δημοψήφισμα για το Μεσοπρόθεσμο.
Οι χειρισμοί της κυβέρνησης για το Μεσοπρόθεσμο και το Μνημόνιο δεν συνδυάζονται με δημοψήφισμα, ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι αυτονόητα διλήμματα δεν τίθενται ποτέ σε δημοψήφισμα, υπενθύμισε ωστόσο ότι ο ίδιος έχει δεσμευθεί για την κατάθεση νόμου που να διέπει τα δημοψηφίσματα ώστε να είναι έτοιμος όποτε χρειαστεί.
Είναι εθνικό καθήκον, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, να πάμε το ταχύτερο δυνατό σε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, πλην τόκων, δηλαδή σε πρωτογενές πλεόνασμα και αυτό θα αποτελέσει καθοριστικό σήμα ότι η Ελλάδα ξεκινά να ελέγχει το υπέρογκο χρέος της.
Ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι οι επόμενες μέρες και εβδομάδες είναι κρίσιμες, τόνισε ότι θα πράξουμε το καθήκον μας, ενώ υπογράμμισε ότι είναι καθοριστικό να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας.
Γι’ αυτό επιμένω στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης, συνέχισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι θα επιμείνει στην υπερψήφιση του Μνημονίου από μια ευρύτερη πλειοψηφία.
Από την κατάθεση του σχεδίου ως την ψήφισή του θα υπάρξει πρόσκληση διαλόγου και συνεργασίας στις δυνάμεις που έχουν την βούληση, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας διαλόγου, είπε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι εφόσον υπάρχει συμφωνία με τον κ. Σαμαρά στους στόχους, τότε από τη μεριά του δεν υπάρχει κανένα ταμπού για εξεύρεση τρόπων επίτευξης των στόχων.
Γραμμή-γραμμή να συνδιαμορφώσουμε το τελικό σχέδιο με ρεαλιστικούς στόχους είπε ο κ. Παπανδρέου επαναλαμβάνοντας ότι η πόρτα του είναι ανοιχτή για συνεργασία.
http://www.newpost.gr