- “Μπορεί να κρατήσει δύο εβδομάδες, μπορεί περισσότερο” είπε ο Γ. Παπανδρέου
- Πως φτάσαμε να συζητάμε όλα τα σενάρια;
- Ζητά άμεσες αποφάσεις σωτηρίας η Ελλάδα, αλλά ποιος ακούει
Από τη συνέντευξη τύπου του Ε. Βενιζέλου που για πρώτη φορά εκστομίστηκε η λέξη χρεωκοπία από κυβερνητικό στέλεχος, έστω και επιλεκτική, ήρθε η συνέντευξη του ίδιου του πρωθυπουργού που συζήτησε με τους δημοσιογράφους της γερμανόφωνης έκδοσης των Financial Times για αδυναμία πληρωμών που σε... θεωρητικό επίπεδο εξετάζεται και που όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός:
“Θεωρητικά, μπορεί να διαρκέσει δύο εβδομάδες ή μπορεί να κρατήσει πολύ περισσότερο προκαλώντας πολύ μεγαλύτερη ζημία”
Ουσιαστικά επί δύο 24ωρα ακούμε από τα πιο επίσημα χείλη πως η χώρα είναι σε πλήρες αδιέξοδο και δέχεται όλα τα σενάρια, δυστυχώς όμως φαίνεται ότι τα σενάρια τα απεργάζονται άλλοι και εμείς απλά φαίνεται να περιμένουμε να τα ακούσουμε και απλά να πούμε το... “ναι”.
Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε θετικό έναντι των σχεδίων εταίρων της Ευρωζώνης για επαναγορά μέρους του χρέους από την ίδια την Ελλάδα με κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας EFSF, στο 50% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων. “Είμαστε ανοιχτοί απέναντι σε όλες αυτές τις ιδέες», αναφέρει ο κ. Παπανδρέου. «Αυτή η ιδέα θα μπορούσε να μειώσει για την Ελλάδα το βάρος του χρέους, αλλά να διευκολύνει και την εξυπηρέτησή του”είπε.
Αυτό που φαίνεται επίσης και ίσως έχει και άμεση σχέση με τη “θεωρητική” συζήτηση για στάση πληρωμών είναι και η βία της Ελλάδας για άμεσες αποφάσεις
“Αυτή η ανασφάλεια τρομάζει τους επενδυτές. Αν δεν έχουμε σύντομα την απόφαση ότι το δεύτερο πρόγραμμα θα προστατεύσει την Ελλάδα και να μπορεί η χώρα να υλοποιήσει τις βαθιές μεταρρυθμίσεις της, τότε θα υπονομευτεί το ίδιο το πρόγραμμα”, τονίζει ο κ. Παπανδρέου.
Ο Παπανδρέου αρνήθηκε να κατονομάσει μια ημερομηνία-στόχο για την επιστροφή της Ελλάδας στις χρηματαγορές. Όσον αφορά αυτό το ζήτημα, ο Πρωθυπουργός θεωρεί αυτή τη στιγμή ότι σειρά έχουν κυρίως οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ να αποφασίσουν για ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. «Όσο πιο αποφασιστικά δοθεί τώρα το μήνυμα ότι λαμβάνεται μέριμνα για το πρόβλημα, τόσο γρηγορότερα θα μπορέσουμε να επανέλθουμε στην αγορά», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.
Εν τω μεταξύ το ΔΝΤ περιμένει μια ακόμα χειρότερη ύφεση στην Ελλάδα από την αναμενόμενη μέχρι τώρα. Παρά το πρόγραμμα λιτότητας, θα αυξηθεί περισσότερο και το χρέος, ανακοίνωσε σήμερα το ΔΝΤ. Οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να αποφασίσουν πώς προτίθενται να βοηθήσουν τη χώρα. Ενδείκνυται η συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών.
Για φέτος το ΔΝΤ περιμένει, σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 3,8%. Μέχρι τώρα αναμενόταν 3,0%. Το 2012 το ύψος του χρέους θα φτάσει στο υψηλότερο σημείο, με ποσοστό 172% του ΑΕΠ.
Το ΔΝΤ ζήτησε επίσης ξεκάθαρα από την ΕΕ να σταματήσει τις διαμάχες. Ενδείκνυται ευρεία συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Η συζήτηση που διεξάγεται δημοσίως εξελίσσεται όμως «σε σοβαρό πρόβλημα για την αξιοπιστία του προγράμματος βοήθειας». Από το 2010 η Ελλάδα εξαρτάται από τον κορβανά της ΕΕ και του ΔΝΤ.»
NewsIt.gr