Τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας υποβάθμισε σε "CC", από "CCC" προηγουμένως, ο οίκος Standard & Poor΄s, επικαλούμενος την πιθανότητα η χώρα να μην καταφέρει να ανταποκριθεί σε κάποιες τουλάχιστον από τις υποχρεώσεις της. Το outlook της αξιολόγησης είναι "αρνητικό".
Παράλληλα, η S&P επαναδιατύπωσε τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση "C". Το recovery rating παραμένει στο "4", υποδηλώνοντας πιθανότητα 30%-50% ανάκτησης του αρχικού κεφαλαίου από τους ομολογιούχους, περιλαμβανομένων των τίτλων που θα υποστούν μείωση 20% της καθαρής ονομαστικής τους αξίας, όπως εκτιμήθηκε από το Ινστιτούτο Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IFF).
Έχοντας μελετήσει την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 21 Ιουλίου, η S&P κατέληξε πως η προτεινόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα οδηγούσε σε "επιλεκτική χρεοκοπία" βάσει της δικής της μεθοδολογίας αξιολόγησης.
Ο οίκος χαρακτηρίζει την προτεινόμενη αναδιάρθρωση ως μία προβληματική συναλλαγή, καθώς σύμφωνα με τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, είναι πιθανό ότι θα επιφέρει ζημιές στους εμπορικούς πιστωτές. Επίσης, ο οίκος σημειώνει πως ο σκοπός της ανταλλαγής/μετακύλισης του χρέους είναι να δώσει περισσότερο χρόνο στην ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής. Σύμφωνα με τα δικά του κριτήρια όμως, ο προβληματικός δανειολήπτης δεν μπορεί -απουσία ανακούφισης από το χρέος- να πληρώσει το χρέος του ολόκληρο και εντός προθεσμίας.
Σχολιάζοντας τις προτάσεις του IFF για ανταλλαγή ή μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων, ο οίκος λέει πως οι όροι τους δεν είναι ευνοϊκοί για τους επενδυτές.
πηγή