Η κρισιμότητα της κατάστασης της παγκόσμιας οικονομίας και η ανάγκη συνεργασίας και συντονισμού των κινήσεων τους, ήταν το θέματης τηλεδιάσκεψης των υπουργών οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της G7, που πραγματοποιήθηκε σε συνθήκες εκτάκτου ανάγκης λόγω της υποβάθμισης της αμερικανικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s, την
προηγούμενη Παρασκευή. Στην ανακοίνωση τους, μεταξύ άλλων, αναφέρουν:
"Είμαστε δεσμευμένοι να αντιμετωπίσουμε τις εντάσεις που προκύπτουν από τις σημερινές προκλήσεις για τα δημοσιονομικά ελλείμματα, το χρέος και την ανάπτυξή μας και καλωσορίζουμε τις αποφασιστικές πράξεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης.
Οι ΗΠΑ υιοθέτησαν μεταρρυθμίσεις που θα αποφέρουν ουσιαστική μείωση του ελλείμματος μεσοπρόθεσμα. Στην Ευρώπη, η Σύνοδος Κορυφής της 21ης Ιουλίου, αποφάσισε ουσιαστικά μέτρα με τα οποία θα προωθηθεί η βελτίωση της (οικονομικής) κατάστασης της Ελλάδας και άλλων κρατών που αντιμετωπίζουν έντονα οικονομικά προβλήματα, χάρη κυρίως στην ευελιξία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Σχετικά με την εκτέλεση των ειλημμένων συμφωνιών, καλωσορίζουμε τις δηλώσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας, καθώς και τις αποφάσεις της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Δεσμευόμαστε να προβούμε σε συντονισμένες ενέργειες όπου χρειάζεται, ώστε να διασφαλιστεί η ρευστότητα και να υποστηριχθεί η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, να υπάρξει οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη.
Αυτές οι ενέργειες, σε συνδυασμό με προσπάθειες για συνεχή δημοσιονομική πειθαρχία, θα επιτρέψουν μακροπρόθεσμη δημοσιονομική βιωσιμότητα, ενώ δεν θα σημειωθεί καμία αλλαγή στις θεμελιώδεις εγγυήσεις που πήραν η Ισπανία και η Ιταλία, μετά τις πρόσφατες οικονομικές αναταραχές που αντιμετωπίζουν.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έκαναν ξεκάθαρο πως η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα είναι ένα ασυνήθιστο μέτρο, που αποφασίστηκε εξ΄ αιτίας ιδιαίτερων και μοναδικών καταστάσεων, και δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε κανένα άλλο μέλος της ευρωζώνης.
Η ανακοίνωση των G7, ολοκληρώνεται με την επισήμανση ότι "Επιβεβαιώσαμε το κοινό ενδιαφέρον που έχουμε για ένα δυνατό και σταθερό διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Θα παραμείνουμε σε στενή επαφή τις ερχόμενες εβδομάδες, ώστε να συνεργαστούμε ως ενδείκνυται, έτοιμοι να αναλάβουμε δράση που θα εξασφαλίσει τη σταθερότητα και τη ρευστότητα στις οικονομικές αγορές".
Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε ικανοποίηση για τη δέσμευση των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών της G7 "για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ρευστότητας στις χρηματαγορές"
"Χαιρετίζω τις δηλώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, των γάλλων και γερμανών ηγετών και της G7 και την ανανεωμένη δέσμευσή τους να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα κατά τρόπο συντονισμένο ώστε να εγγυηθούν τη σταθερότητα και τη ρευστότητα στις χρηματαγορές", δήλωσε η Λαγκάρντ σε ανακοίνωσή της που εκδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.
"Η συνεργασία αυτή θα συντείνει στη διατήρηση της εμπιστοσύνης και θα ευνοήσει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη", υπογράμμισε.
Εν τω μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών των Η.Π.Α. Τίμοθι Γκάιτνερ χαρακτήρισε "Υπερβολικά άστοχη", την αξιολόγηση της Standard & Poor's, σύμφωνα με την οποία, "θα χρειαστεί αρκετό χρονικό διάστημα πριν οι ΗΠΑ ανακτήσουν την αξιολόγηση 'τριπλό Α', για την πιστοληπτική ικανότητά τους".
Έπρεπε η κατάσταση να φτάσει κυριολεκτικά στο πάρα πέντε για να μπορέσουν οι G7 εν μέσω διακοπών να μιλήσουν για συντονισμένη δρ΄΄ση που μέλλει να δούμε ποια θα είναι. Προς το παρόν, οι μόνοι που φαίνεται να έχουν καταλάβει την κρισιμότητα της κατάστασης είναι οι κκ. Ομπάμα, Γκάιτνερ και Τρισέ.
Πηγη