Ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας περί τα μέσα Δεκεμβρίου «βλέπει» η Royal Bank of Scotland, εξέλιξη που θα προκαλέσει «βίαιη διάχυση» της κρίσης στις παγκόσμιες αγορές.
Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, σε σημείωμα προς τους πελάτες της τράπεζας, ο στρατηγικός αναλυτής της RBS European Rates, Harvinder Sian αναφέρει πως η Ελλάδα αναμένεται χρονικά να χρεοκοπήσει κοντά στην μεθεπόμενη επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα για την αξιολόγηση της πορείας του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης που έχει προγραμματιστεί για τις 11 Δεκεμβρίου.
Ο αναλυτής επισημαίνει την αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, τους υπερ-αισιόδοξους στόχους προσαρμογής, την απουσία περαιτέρω ανοχής από το ΔΝΤ και την Ε.Ε. αλλά και την αυξανόμενη δυσκολία έγκρισης νομοσχεδίων από την ελληνική Βουλή.
«Ο μόνος λόγος που υποψιαζόμαστε πως η αξιολόγηση της 11ης Δεκεμβρίου θα αποτελέσει ορόσημο (και όχι η αξιολόγηση της 11ης Σεπτεμβρίου) είναι η υπόθεση πως η Ελλάδα έχει ακόμη μια σειρά υποσχέσεων να δώσει, ενώ οι ρυθμιστικές αρχές έχουν κάθε λόγο να κλείσουν τα μάτια και να ελπίζουν, αφήνοντας μετέωρη την αμφιβολία έως ότου τα πράγματα πάρουν ξεκάθαρη αρνητική τροπή και δεν μπορεί να γίνει τίποτε άλλο», έγραψε ο Sian.
Αν και όποτε η Ελλάδα χρεοκοπήσει, η βίαιη μετάδοση της κρίσης θα απαιτήσει την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πιθανότατα μια παγκόσμια αντίδραση.
"Απλούστατα τα ιδιωτικά κεφάλαια δεν θα επιστρέψουν στις αγορές κρατικών ομολόγων αλλά και τις συνδεόμενες αγορές κεφαλαίων εξαιτίας της διόγκωσης του κινδύνου διάλυσης της Ευρωζώνης", σημειώνει ο αναλυτής και προσθέτει πως η ύστατη λύση θα ήταν "μια τεράστια παρέμβαση της ΕΚΤ στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων και ενδεχομένως στις ιδιωτικές ομολογιακές αγορές". Επίσης, μιλά για την πιθανότητα μιας παγκόσμιας παρέμβασης μέσω της αναχρηματοδότησης ή της αγοράς κρατικού και ιδιωτικού χρέους.
"Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική χρεοκοπία έρχεται και αυτό συνιστά καθοριστικό παράγοντα της άποψής μας πως αυτή τη στιγμή τα ομόλογα των κρατών της Ευρωζώνης, πλήν των γερμανικών προσφέρονται ως κερδοσκοπική επένδυση".
πηγή