«Θα λάβουμε την απόφασή μας για την επόμενη δόση της βοήθειας τον Οκτώβριο, με βάση τα συμπεράσματα της τρόικας», δήλωσε ο Γιουνκέρ. Η απόφαση για την καταβολή της επόμενης δόσης της βοήθειας προς την Ελλάδα θα ληφθεί τον Οκτώβριο, με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Kλοντ Γιουνκέρ.
«Θα λάβουμε την απόφασή μας για την επόμενη δόση της βοήθειας τον Οκτώβριο, με βάση τα συμπεράσματα της τρόικας», δήλωσε ο Γιουνκέρ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Ο κ. Γιουνκέρ ανέφερε ότι το Eurogroup «αναγνώρισε τις σημαντικές προσπάθειες που έχει κάνει η Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο», αλλά σημείωσε ότι είναι κρίσιμης σημασίας η «πλήρης εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για τη δημοσιονομική προσαρμογή».
Επίσης, ανέφερε ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, επανέλαβε τις δεσμεύσεις του για την εκπλήρωση των στόχων του προϋπολογισμού και των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
«Έτσι, υποδεχθήκαμε τη νέα δέσμευση των ελληνικών αρχών για την πλήρη και αποφασιστική εφαρμογή» των συμφωνηθέντων αλλαγών, είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup.
Ο στόχος είναι να ληφθεί μία απόφαση στις αρχές του Οκτωβρίου για μια εκταμίευση των χρημάτων «στα μέσα Οκτωβρίου», διευκρίνισε ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Όλι Ρεν.
«Το μπαλάκι βρίσκεται στην πλευρά της Ελλάδας», σημείωσε ο Ρεν, κρίνοντας ότι εξακολουθεί να είναι κρίσιμης σημασίας για την Ελλάδα η συνολική υλοποίηση των μέτρων λιτότητας.
«Το συμπέρασμα της εξέτασης εξαρτάται πράγματι μόνον από την πολιτική βούληση και ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης και του κοινοβουλίου να ανταποκριθούν στους δημοσιονομικούς στόχους και τους άλλους όρους που σχετίζονται με την έκτη δόση», σημείωσε.
Όσον αφορά το θέμα των εγγυήσεων που ζητεί η Φινλανδία από την Ελλάδα, ο Γιούνκερ προσέθεσε εξάλλου ότι «σημειώθηκε πρόοδος», αλλά δεν επετεύχθη συμφωνία.
To πρόβλημα των εγγυήσεων που ζητά η Φινλανδία συζητήθηκε στο EurogroupΧρηματοοικονομικού χαρακτήρα λύση, η οποία δεν θα ενεργοποιεί τις αρνητικές ρήτρες που υπάρχουν στα ελληνικά ομόλογα και δεν θα δημιουργεί κινδύνους αποζημιώσεων, αναζητείται από την ευρωζώνη σχετικά με το θέμα των εγγυήσεων που έχει εγείρει η Φινλανδία, ενώ επίσης αποκλείστηκε η παροχή εμπράγματης ασφάλειας. Αυτό προκύπτει από την πρωινή συνεδρίαση του άτυπου Eurogroup, στην Πολωνία, στην οποία βασικό θέμα συζήτησης ήταν η πορεία του ελληνικού προγράμματος.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τους συμμετέχοντες στο Eurogroup, στην εισήγηση που παρουσίασε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αλλά και στις παρατηρήσεις που διατύπωσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ήταν σαφής η άποψη ότι πρώτη προτίμηση είναι να μην δοθεί καμία απολύτως εγγύηση, αλλά εάν η Φινλανδία επιμείνει, η εγγύηση αυτή πρέπει να δοθεί με νομικά ασφαλή τρόπο, και να είναι παρόμοια με αυτό που εξαρχής πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση.
Στη συζήτηση που ακολούθησε, επιβεβαιώθηκε, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, ότι η Ελλάδα έπραξε όπως έπρεπε να πράξει σύμφωνα με την απόφαση της 21ης Ιουλίου, επιδιώκοντας μία διμερή συμφωνία. Διατυπώθηκε εκ νέου η παράκληση προς την Ελλάδα και τη Φινλανδία να βρουν μία λύση - στο πλαίσιο του EFSF και με τη βοήθεια του (Εuroworking Group) -, η οποία να μην είναι ελκυστική για τις άλλες χώρες και να μην έχει κόστος. Διότι, είναι προφανές ότι μία σειρά από χώρες, όπως η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Αυστρία και η Μάλτα, θέλουν ίση μεταχείριση, αλλά δεν ζητούν εγγυήσεις. Αντίθετα, θέλουν να αποτρέψουν την παροχή εγγυήσεων.
Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε στο Eurogroup ότι στη συζήτηση αυτή συνοψίζονται οι μεγάλες δυσκολίες που έχει η Ελλάδα στην εφαρμογή του προγράμματος και στη λήψη σκληρών και δύσκολων μέτρων, όταν υπάρχουν εκκρεμότητες στην αποσαφήνιση του θεσμικού πλαισίου σε σχέση με τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου. Οι αμφισβητήσεις αυτές, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, προέρχονται από θέματα, τα οποία είναι πραγματικά δευτερεύοντα, όπως αυτό των φινλανδικών εγγυήσεων.
Σημειώνεται ότι χθες το βράδυ, ο Έλληνας υπουργός είχε συνάντηση μιάμισης ώρας με τον Γερμανό ομόλογό του Β. Σόιμπλε, ενώ είχε κατ' ιδίαν συναντήσεις και με τους υπουργούς Οικονομικών της Γαλλίας και του Βελγίου, τον επίτροπο Όλι Ρεν, τον πρόεδρο της ΕΚΤ, τον νέο αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ΔΝΤ, Ντ. Λίπτον, κ.ά.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP