[Μόνο οι διαχειριστές επιτρέπεται να δουν αυτόν το σύνδεσμο.](CNSNews.com) - Δεν έχει απομείνει ούτε μια χριστιανική εκκλησία στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την κατάσταση της θρησκευτικής ελευθερίας στη χώρα δέκα χρόνια μετά την εισβολή των Ηνωμένων Πολιτειών και την ανατροπή του ισλαμικού καθεστώτος των Ταλιμπάν.
Στη δεκαετία που μεσολάβησε, οι Αμερικανοί φορολογούμενοι έχουν δαπανήσει 440 δισεκατομμύρια δολάρια για να υποστηρίξουν τη νέα κυβέρνηση του Αφγανιστάν και πάνω από 1.700 Αμερικάνοι στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους υπηρετώντας στην εν λόγω χώρα.
Η τελευταία δημόσια χριστιανική εκκλησία στο Αφγανιστάν ισοπεδώθηκε τον Μάρτιο του 2010, σύμφωνα με αναφορά του International Religious Freedom Report του State Department. Η έκθεση, που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα και καλύπτει την περίοδο από την 1η Ιουλίου 2010 έως την 31η Δεκεμβρίου 2010, αναφέρει επίσης ότι «δεν υπάρχουν χριστιανικά σχολεία στη χώρα».
[Μόνο οι διαχειριστές επιτρέπεται να δουν αυτόν το σύνδεσμο.]«Δεν υπάρχει πλέον ούτε μια δημόσια χριστιανική εκκλησία. Τα δικαστήρια δεν δέχθηκαν το αίτημα της εκκλησίας για μίσθωση 99 ετών, και ο γαιοκτήμονας κατέστρεψε το κτήριο τον Μάρτιο του 2010», αναφέρει η έκθεση του State Department για τη θρησκευτική ελευθερία. "Ιδιωτικά ξωκλήσια και εκκλησίες για ξένους διαφόρων θρησκειών βρίσκονται σε διάφορες στρατιωτικές βάσεις, PRTs (Ομάδες Ανασυγκρότησης Επαρχιών), και την Πρεσβεία της Ιταλίας. Μερικοί πολίτες που ασπάσθηκαν τον χριστιανισμό ως πρόσφυγες έχουν επιστρέψει".
Τον τελευταίο καιρό, η θρησκευτική ελευθερία έχει μειωθεί στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Το επίπεδο της κυβέρνησης όσον αφορά το σεβασμό της θρησκευτικής ελευθερίας στη νομοθεσία και στην πράξη μειώθηκε κατά την περίοδο της αναφοράς, ιδιαίτερα για τις χριστιανικές ομάδες και για μεμονωμένα άτομα», λέει η έκθεση του State Department.
"Οι αρνητικές κοινωνικές απόψεις και η καχυποψία για τις χριστιανικές δραστηριότητες οδήγησαν στην στόχευση των χριστιανικών ομάδων και ατόμων, συμπεριλαμβανομένων και μουσουλμάνων που έχουν ασπαστεί τον Χριστιανισμό," αναφέρει η έκθεση. "Η έλλειψη ανταπόκρισης της κυβέρνησης και προστασίας για αυτές τις ομάδες και τα άτομα, συνέβαλαν στην επιδείνωση της θρησκευτικής ελευθερίας. "
Οι περισσότεροι Χριστιανοί στη χώρα αρνούνται να "εκφράσουν τις πεποιθήσεις τους ή να μαζευτούν ανοιχτά για λατρεία", δήλωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
[Μόνο οι διαχειριστές επιτρέπεται να δουν αυτόν το σύνδεσμο.]Περισσότεροι από 1.700 Αμερικάνοι στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους υπηρετώντας στον δεκαετή πόλεμο στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με το CNSNews.com. Τον Σεπτέμβριο κυκλοφόρησε μία αναφορά από κοινού από τον Ειδικό Γενικό Επιθεωρητή για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν και το Γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία διαπίστωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα δαπανήσει τουλάχιστον 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια για την προσπάθεια υποστήριξης του άμαχου από την περίοδο 2009-2011.
Τον Μάρτιο του 2011 μία έκθεση από την Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου έδειξε ότι συνολικά οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δαπανήσει περισσότερα από 440 δισεκατομμύρια δολάρια στο πόλεμο του Αφγανιστάν. Διεθνής χριστιανική βοήθεια έχει δοθεί για την βοήθεια της αφγανικής κυβέρνησης.
Παρ 'όλα αυτά, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η έλλειψη μη μουσουλμανικών θρησκευτικών κέντρων στο Αφγανιστάν μπορεί να αποδοθεί εν μέρει σε ένα «δεμένο κρατικό προϋπολογισμό», που τροφοδοτείται κυρίως από την ενίσχυση των ΗΠΑ.
"Δεν υπάρχουν σαφείς περιορισμοί για τις θρησκευτικές μειονότητες για τη δημιουργία χώρων λατρείας και εκπαίδευσης του κλήρου για την εξυπηρέτηση των κοινότητών τους», λέει η έκθεση, «ωστόσο, πολύ λίγοι δημόσιοι χώροι λατρείας υπάρχουν για τις μειονότητες λόγω του δεμένου κρατικού προϋπολογισμό."
Η έκθεση αναγνωρίζει ότι το σύνταγμα του Αφγανιστάν μετά τους Ταλιμπάν, που κυρώθηκε με τη βοήθεια της μεσολάβησης των ΗΠΑ το 2004, μπορεί να είναι αντιφατικό, όταν πρόκειται για την ελεύθερη άσκηση της θρησκείας.
Ενώ το νέο Σύνταγμα ορίζει ότι το Ισλάμ είναι η "θρησκεία του κράτους» και ότι «κανένας νόμος δεν μπορεί να είναι αντίθετη προς τις πεποιθήσεις και τις διατάξεις της ιερής θρησκείας του Ισλάμ,« αυτό διακηρύσσει επίσης ότι "οι οπαδοί των άλλων θρησκειών είναι ελεύθεροι να ασκήσουν τους πίστη και να εκτελούν τις θρησκευτικές τελετές τους, εντός των ορίων των διατάξεων του νόμου. "
[Μόνο οι διαχειριστές επιτρέπεται να δουν αυτόν το σύνδεσμο.]Ωστόσο, «το δικαίωμα να αλλάζει (κάποιος) θρησκεία δεν τηρήθηκε ούτε από το νόμο ούτε στην πράξη», σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
"Οι Μουσουλμάνοι που εγκαταλείπουν το Ισλάμ κινδυνεύουν να χάσουν τους γάμους τους, να απορριφθούν από τις οικογένειες και τα χωριά τους, και να χάσουν την εργασία τους», σύμφωνα με την έκθεση. «Η νομική συνδρομή για τους φυλακισμένους που εγκαταλείπουν το Ισλάμ εξακολουθεί να είναι δύσκολη λόγω προσωπικών αντιρρήσεων των Αφγανών δικηγόρων για την υπεράσπιση των ‘αποστατών’».
Η έκθεση σημειώνει ότι «τα τελευταία χρόνια, ούτε οι εθνικές ούτε οι τοπικές αρχές έχουν επιβάλει ποινικές κυρώσεις σε προσήλυτους από το Ισλάμ." Η έκθεση αναφέρει ότι «η φυγή από το Ισλάμ θεωρείται αποστασία και τιμωρείται με θάνατο σύμφωνα με ορισμένες ερμηνείες του ισλαμικού νόμου στη χώρα . "
Επίσης, τα τελευταία χρόνια, η ποινή του θανάτου για βλασφημία «δεν έχει πραγματοποιηθεί», σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Σύμφωνα με την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να προωθούν τη θρησκευτική ελευθερία στο Αφγανιστάν - αν και η χώρα δεν έχει πλέον ούτε μία χριστιανική εκκλησία.
"Η αμερικανική κυβέρνηση συζητά τακτικά τη θρησκευτική ελευθερία με κυβερνητικούς αξιωματούχους, ως μέρος της συνολικής πολιτικής της για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σύμφωνα με την έκθεση.
Σύμφωνα με την έκθεση του State Department, περισσότερο από το 99 τοις εκατό του πληθυσμού, που υπολογίζεται μεταξύ 24 και 33 εκατομμύρια άνθρωποι, είτε είναι Σουνίτες (80 τοις εκατό) ή σιίτες (19 τοις εκατό) μουσουλμάνοι. Μη μουσουλμανικές θρησκευτικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης και της - με κατ 'εκτίμηση 500 έως 8.000 μέλη - ισχυρής χριστιανικής κοινότητας της χώρας, αποτελούν λιγότερο από το 1 τοις εκατό του πληθυσμού. Άλλες μη μουσουλμανικές ομάδες στη χώρα είναι οι Σιχ, οι Μπαχάι, και οι ινδουιστές.
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ /[Μόνο οι διαχειριστές επιτρέπεται να δουν αυτόν το σύνδεσμο.]