<p>
Σχεδιάζεται η έκδοση προνομιούχων μετοχών για την ανακεφαλαιοποίηση
Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να γίνει μέσω έκδοσης προνομιούχων μετοχών, που αποτελεί βασικό αίτημα των τραπεζών, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών. «Εάν βρεθεί τρόπος με τον οποίο η στήριξη των τραπεζών δεν θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος θα τον εξετάσουμε» υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.
Σημειώνεται ότι η κεφαλαιακή ενίσχυση που δόθηκε στις τράπεζες το 2009 πραγματοποιήθηκε με την έκδοση προνομιούχων μετοχών, οι οποίες δεν υπολογίζονται στο δημόσιο χρέος. Παράλληλα, οι τραπεζίτες ζητούν από την κυβέρνηση να πιέσει για την εξομοίωση των ελληνικών τραπεζών με τις ευρωπαϊκές στο ζήτημα της ενίσχυσης των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας, ενώ προσδοκούν ότι η εφαρμογή του «κουρέματος» 50% θα γίνει με τρόπο που θα επιτρέπει τη λογιστική απεικόνιση της ζημιάς σε βάθος χρόνου.
Η εξεύρεση λύσης η οποία θα διατηρεί «ζωντανούς» τους μετόχους αποτελούσε βασικό ζητούμενο των εγχώριων τραπεζών, επιχείρημα που υιοθετήθηκε και απο το IIF, καθώς η πρόταση που κατέθεσε το βράδυ της Τετάρτης προέβλεπε η ανακεφαλαιοποίηση να γίνει με προνομιούχες μετοχές. Επιτελικά στελέχη τραπεζών υποστήριζαν στην «Κ» ότι στερείται λογικής το να τιμωρηθούν οι ιδιώτες μέτοχοι των τραπεζών λόγω της αδυναμίας του Δημοσίου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.
Υπογραμμίζουν ότι αυτή τη στιγμή το σπουδαιότερο είναι να προχωρήσουμε το ταχύτερο δυνατό στην υλοποίηση της συμφωνίας ώστε να προσδιοριστεί με ακρίβεια ο βαθμός συμμετοχής και οι τεχνικές λεπτομέρειες της λύσης. Θεωρούν ότι καθυστερήσεις και δεύτερες σκέψεις για την υλοποίηση του νέου ενισχυμένου προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων πρέπει να αποφευχθούν πάση θυσία, διαφορετικά η αξιοπιστία της Ε.Ε. θα πληγεί αποφασιστικά απελευθερώνοντας επικίνδυνες δυνάμεις. Επίσης, ζητούν από την κυβέρνηση να μεριμνήσει ώστε να τύχουν αντιμετώπισης ανάλογης των άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών στο θέμα της ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας.
Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή έχει ζητήσει απο τις ευρωπαϊκές τράπεζες να ενισχύσουν τον δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1) στο 9% μέχρι τον Ιούνιο του 2012, ενώ οι ελληνικές τράπεζες βάσει του αναθεωρημένου Μνημονίου έχουν την υποχρέωση να ενισχύσουν τον σχετικό δείκτη στο 10% στις αρχές του 2012.
Ωστόσο, για να γίνει η αλλαγή που ζητούν οι τράπεζες θα πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση του Μνημονίου, ενώ ανάλογη αναθεώρηση θα απαιτηθεί και για το ζήτημα των προνομιούχων μετοχών, καθώς με τα ισχύοντα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα παρέχει κεφαλαιακή στήριξη με την έκδοση κοινών μετοχών.
Η μελέτη της BlackRock
Τέλος, οι διοικήσεις των τραπεζών ελπίζουν ότι η τελική λύση για τον προσδιορισμό του haircut, δηλαδή ποια θα είναι η επιβάρυνση στην ονομαστική αξία και ποια στην παρούσα αξία των ομολόγων, θα είναι τέτοια που θα επιτρέπει τη λογιστική απεικόνιση της απομείωσης σε βάθος χρόνου. Καθοριστική για τις τράπεζες θα είναι η διαγνωστική μελέτη της BlackRock για τα πρόσθετα κεφάλαια που θα χρειαστούν ώστε να αντιμετωπίσουν την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Οι διοικήσεις των τραπεζών αναμένουν με αγωνία τις απαντήσεις στα παραπάνω ώστε να προσδιορίσουν επακριβώς τις κεφαλαιακές ανάγκες και να μετρηθούν οι αντοχές της κάθε τράπεζας στην απορρόφηση των ζημιών και την εξεύρεση κεφαλαίων είτε μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου είτε μέσω πώλησης θυγατρικών και άλλων στοιχείων ενεργητικού.
http://logioshermes.blogspot.com