Ένα σχολείο μοναδικό στον κόσμο, με την ονομασία "Αστεροσχολείο", αναπτύσσεται στην Κεντρική Ελλάδα.
Πρόκειται για ιδέα του καθηγητή Γεωλογίας Γιώργο Σφήκα, που λίγα χρόνια πριν συνταξιοδοτηθεί ο ίδιος και η σύζυγος του Κία Τζιώτζη, βιολόγος, αποφάσισαν να φύγουν από την Αθήνα και να επιστρέψουν στον τόπο καταγωγής τους, χρησιμοποιώντας την πολύχρονη εμπειρία τους.
Ο Γ. Σφήκας δίδασκε επί χρόνια αστρονομία κι από αυτή την εμπειρία προέκυψε και η ιδέα της ίδρυσης ενός "αστεροσχολείου", ενός σχολείου, δηλαδή, που θα δίδασκε σε παιδιά και μεγάλους, τα θαύματα του σύμπαντος.
Το 2007 το ζεύγος Σφήκα στην Υπάτη, πλέον άρχισε να υλοποιεί την ιδέα, ενώ η σύζυγος και βιολόγος, έβγαινε πλέον στη σύνταξη.
Εκεί ο δήμος τους παραχώρησε το παλιό πέτρινο κτήριο του δημοτικού σχολείου που ήταν κενό μετά την μεταφορά των παιδιών σε άλλο κτίριο. Το αστεροσχολείο, βρίσκεται 20 χιλιόμετρα έξω από τη Λαμία, ανήκε στον δήμο Υπάτη αλλά τώρα περιήλθε στο δήμο Λαμίας.
Αμέσως άρχισε να δημιουργείται ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αστρονόμων Φθιώτιδας, με περίπου 35-45 μέλη ο οποίος άρχισε και τις σχετικές διαδικασίες, ώστε να μεταμορφωθεί το παλιό σχολείο σ΄ένα σύγχρονο παρατηρητήριο του ουρανού και των άστρων.
Έτσι, μεταμόρφωσαν τη μία από τις δύο αίθουσες σε συνεδριακό κέντρο με αμφιθέατρο 70 θέσεων.
Κάλεσαν ειδικούς που μίλησαν για το Πείραμα στο Σερν, αλλά και εξήγησαν τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Συγχρόνως, προσέλκυσαν το κοινό, στήνοντας πέντε μεγάλα τηλεσκόπια στην αυλή του σχολείου. Αμέσως, είτε από ενδιαφέρον, είτε από περιέργεια, άρχισαν να περνούν πολλοί , ακόμη και απλοί κάτοικοι της περιοχής.
Στην κρίσιμη αυτή φάση της υλοποίησης του αστεροσχολείου, ένα ζεύγος ηλικιωμένων από την Υπάτη, η Ειρήνη και ο Σταύρος Κακογιάννης, 96 και 100 ετών αντίστοιχα , που κατάγονταν από την περιοχή αλλά έμεναν στην Αθήνα, έμαθαν για την προσπάθεια του ζεύγους Σφήκα και αποφάσισαν να συνεισφέρουν οικονομικά για την ανάπτυξη της.
Αρχικά, προσέφεραν 200.000 ευρώ και στη συνέχεια 60.000 για να ολοκληρωθεί η μεταμόρφωση του κτηρίου, αλλά κυρίως με τα χρήματα αυτά αγοράστηκε το προβολικό σύστημα starlab από την Αμερική, το οποίο έχει μεγάλες δυνατότητες παρατήρησης των ουρανίων σωμάτων. Περιλαμβάνει ειδικό ηλεκτρονικό υπολογιστή παρατήρησης του ουρανού και κόστισε περί τις 43.000 ευρώ.
Τοποθετήθηκε στη δεύτερη αίθουσα του κτιρίου, μετατρέποντας την σε ένα μικρό πλανητάριο, με 33 θέσεις. Μέσω του μηχανήματος αυτού, εκτός από το να παρατηρεί κανείς τα ουράνια σώματα και τις κινήσεις, μπορεί να δει την θέση των πλανητών σε όποια ημερομηνία επιθυμεί στο μέλλον. Συγχρόνως, μέσω αυτού ,διδάσκεται η κίνηση των αστερισμών, αλλά και η μυθολογία τους. Η ιστορία δηλαδή καθενός απ΄αυτούς τους σχηματισμούς, όπως την είχαν συλλάβει οι αρχαίοι Ελληνες.
Παράλληλα, αγοράσθηκε και τηλεσκόπιο 17 ιντσών, ένα από τα μεγαλύτερα που υπάρχουν. Να σκεφθεί κανείς ότι το τηλεσκόπιο που υπάρχει στο Πανεπιστήμιο Πατρών είναι μικρότερο, αφού δεν ξεπερνά τις 14 ίντσες. Αυτό το τηλεσκόπιο του αστεροσχολείου, εκτός από τις δυνατότητες διδασκαλίας παρέχει την ευκαιρία σε φοιτητές και επιστήμονες να το χρησιμοποιήσουν και για ερευνητικούς λόγους.
Μέχρι τώρα όμως δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη καθώς οι εργασίες ανοικοδόμησης ειδικού πύργου, πάνω στον οποίο θα τοποθετηθεί το τηλεσκόπιο, έχουν σταματήσει, καθώς στο υπέδαφος , βρέθηκαν αρχαία.
newsit.gr