Έρχεται το e- Δημόσιο : όλοι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να συναλλάσσονται ηλεκτρονικά με τις δημόσιες υπηρεσίες και να ολοκληρώνουν όλες τις διαδικασίες γρήγορα και χωρίς να απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία τους.
Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται τις επόμενες ημέρες το νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, το οποίο θα περιλαμβάνει όλες τις ρυθμίσεις και διαδικασίες για την μετάβαση στον νέο τρόπο διεκπεραίωσης των συναλλαγών με το δημόσιο.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης , στόχος είναι να ψηφιστεί μέχρι τον Μάρτιο, προκειμένου να υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους.
<<Επέρχονται σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών καθώς υποχρεώνεται η διοίκηση να διεκπεραιώνει ηλεκτρονικά τις υποθέσεις τους, χωρίς να χρειάζονται να προσέρχονται αυτοπροσώπως στα γκισέ των υπηρεσιών >> , τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Με το νέο καθεστώς , κάθε διοικητική διαδικασία θα γίνεται από την αρχή έως το τέλος με ηλεκτρονικό τρόπο και να επιτευχθεί αυτό πρωταρχικός στόχος είναι να εφαρμοστεί η λεγόμενη διαλειτουργικότητα μεταξύ των πληροφοριακών συστημάτων και μητρώων των διαφόρων φορέων. << Υπάρχουν συστήματα αυτή την στιγμή που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους >> σημείωσε ο υπουργός , διευκρινίζοντας πως στην πράξη η διαλειτουργικότητα συνεπάγεται την ενοποίηση όλων αυτών των συστημάτων , με σκοπό όλα τα έγγραφα που απαιτούνται για τις συναλλαγές να διακινούνται ηλεκτρονικά , να αναζητούνται με τον ίδιο τρόπο πιστοποιητικά που μέχρι τώρα ήταν υποχρεωμένος να προσκομίσει ο πολίτης. Βασικές αλλαγές του συστήματος ηλεκτρονικής διακυβέρνησης είναι και η καθιέρωση υποχρεωτικά του δικαιώματος ηλεκτρονικής υπογραφής των εγγράφων από τους πολίτες καθώς και η απαλλαγή από την κλασική χρονοβόρα διαδικασία επικύρωσης , αφού πλέον προβλέπεται η αποδοχή ηλεκτρονικών εγγράφων. Παράλληλα , θα υπάρχει πρόβλεψη και για την ολοκλήρωση ηλεκτρονικά οικονομικών συναλλαγών και πληρωμών , καθώς και για συμμετοχή και κατάθεση προσφορών ακόμη και σε δημόσιους διαγωνισμούς . Οι πολίτες θα μπορούν επίσης να ενημερώνονται ηλεκτρονικά τόσο για την πρωτοκόλληση όσο και για την πορεία των υποθέσεών τους.
ΜΕ ΚΩΔΙΚΟΥΣ
Για να έχει πρόσβαση στο σύστημα ηλεκτρονικών συναλλαγών , ο πολίτης θα πρέπει πρώτα να « αυθεντικοποιηθεί » , δηλαδή να πιστοποιηθεί στο κεντρικό σύστημα και να λάβει κάποιους κωδικούς που θα του επιτρέπουν στο μέλλον να διεκπεραιώνει τις υποθέσεις του.
Σε κάθε περίπτωση , σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών , η εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης δεν θα σημάνει την κατάργηση δομών όπως τα ΚΕΠ , που θα συνεχίσουν να διεκπεραιώνουν συναλλαγές με τον κλασικό τρόπο για όσους πολίτες επιθυμούν ή για εκείνους που δεν έχουν δυνατότητα και γνώση πρόσβασης στο διαδίκτυο
(π.χ. ηλικιωμένοι ).
Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα εκπονηθεί ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο που θα προβλέπει όλες τις απαραίτητες ενέργειες και το χρονοδιάγραμμα για να «τρέξει» το νέο σύστημα. «Με την εμπειρία της εφαρμογής του προγράμματος ‘’ΔΙΑΥΓΕΙΑ’’ θα καταφέρουμε να επικρατήσει σε όλο το δημόσιο», σχολίασε ο Γιάννης Ραγκούσης .
πηγή ΤΟ ΦΩΣ