Καθώς ο αριθμός των περιπτώσεων του COVID-19 έφτασε το ένα εκατομμύριο παγκοσμίως την Πέμπτη, πάνω από 100 ομάδες "για τα ανθρώπινα δικαιώματα" εξέδωσαν κοινή δήλωση προειδοποιώντας ότι η απάντηση των κυβερνήσεων στην πανδημία του κοροναϊού "δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως κάλυψη για να ξεκινήσει μια νέα εποχή μεγάλης κλίμακας συστημάτων επεμβατικής ψηφιακής παρακολούθησης. "
"Η τεχνολογία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια προσπάθεια για την καταπολέμηση της πανδημίας του COVID-19, ωστόσο, αυτό δεν δίνουν στις κυβερνήσεις το πράσινο φως για να επεκτείνουν την ψηφιακή επιτήρηση".
"Η αύξηση των εξουσιών της κρατικής ψηφιακής επιτήρησης, όπως η απόκτηση πρόσβασης σε δεδομένα τοποθεσίας κινητών τηλεφώνων, απειλεί την προστασία της ιδιωτικής ζωής, την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι, με τρόπους που θα μπορούσαν να παραβιάσουν τα δικαιώματα και να υποβαθμίσουν την εμπιστοσύνη στις δημόσιες αρχές- υπονομεύοντας την αποτελεσματικότητα οποιασδήποτε δημόσιας υγείας απάντηση", λέει η δήλωση. "Τέτοια μέτρα ενέχουν επίσης κίνδυνο μεταχείρισης διακρίσεων και ενδέχεται να βλάψουν δυσανάλογα τις ήδη περιθωριοποιημένες κοινότητες".
"Αυτές είναι εξαιρετικές στιγμές, αλλά η νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα εξακολουθεί να ισχύει", συνεχίζει η δήλωση. "Τώρα περισσότερο από ποτέ, οι κυβερνήσεις πρέπει να διασφαλίσουν αυστηρά ότι οποιοιδήποτε περιορισμοί σε αυτά τα δικαιώματα συνάδουν με τις μακρόπνοες διασφαλίσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα".
Στα ομάδες που υπογράφουν την δήλωση περιλαμβάνεται η Διεθνή Αμνηστία, η Access Now, το Big Brother Watch, η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων, το Κέντρο Πληροφοριών για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων (EPIC) Human Rights Watch, το Privacy International, το Public Citizen, το WITNESS και τον World Wide Web Foundation.
Ακόμη και πριν ξεκινήσει η επιδημία του κοροναϊού στην Κίνα στα τέλη του περασμένου έτους, η χώρα είχε επικριθεί για τη μαζική επιτήρηση των πολιτών, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου. Τους τελευταίους μήνες, ο Guardian ανέφερε τον Μάρτιο ότι "οι Κινέζοι πολίτες χρειάστηκε να προσαρμοστούν σε ένα νέο επίπεδο κυβερνητικής εισβολής", η οποία πολλοί ανησυχούν, ότι θα εξακολουθήσει να υφίσταται ακόμη και μετά τη λήξη της πανδημίας.
Με το μνα προβάλλονται τα εργαλεία επιτήρησης ως λύσεις δημόσιας υγείας, οι αρχές και οι εταιρείες είναι πολύ πρόθυμες να ξαναγράψουν τους κανόνες του ψηφιακού οικοσυστήματος με «χρώμα κορώνας» -που φοβόμαστε ότι θα είναι μόνιμο", λέει ο Peter Micek, του Access Now.
το είδα
ΕΔΩ