Ένα νέο σχέδιο ανέγερσης 1.400 κατοικιών στο Γκίλο, έναν εβραϊκό οικισμό στον ανατολικό τομέα της Ιερουσαλήμ, πρόκειται να εγκριθεί από τις αρμόδιες ισραηλινές αρχές, μετέδωσε την Κυριακή το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού.
Το νέο κατασκευαστικό σχέδιο στο Γκίλο στη νοτιοανατολική Ιερουσαλήμ αναμένεται να λάβει το πράσινο φως από την επιτροπή περιφερειακού σχεδιασμού από την προσεχή εβδομάδα.
Δημοτικοί σύμβουλοι επιβεβαίωσαν το οικιστικό σχέδιο σε δηλώσεις στο ραδιόφωνο, δύο σύμβουλοι της αριστεράς για να το καταγγείλουν και δύο της δεξιάς για να εκφράσουν την ικανοποίησή τους.
"Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι ένα πράσινο φως σε αυτό το κατασκευαστικό σχέδιο θα είναι η χαριστική βολή για την ειρηνευτική διαδικασία με τους Παλαιστίνιους", δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος Μέιρ Μαργκαλίτ, του αριστερού κόμματος Μερέτζ.
Οι ειρηνευτικές συνομιλίες έχουν ήδη παγώσει μετά την άρνηση της ισραηλινής κυβέρνησης να παρατείνει το 10μηνο μορατόριουμ στην ανέγερση κατοικιών στους εβραϊκούς οικισμούς της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.
"Το Γκίλο είναι αναπόσπαστο τμήμα της Ιερουσαλήμ. Δεν μπορεί να υπάρχει καμιά αμφισβήτηση στο Ισραήλ για την ανέγερση κατοικιών σε αυτή τη συνοικία", απάντησε ο δημοτικός σύμβουλος Ελισά Πελέγκ, του δεξιού κόμματος Λικούντ.
Οι οικοδομικές εργασίες που έχουν ανατεθεί σε ιδιωτικές εταιρίες μπορεί να διαρκέσουν τέσσερα χρόνια λόγω των προβλημάτων κατασκευής σε ένα έδαφος με μεγάλη κατωφέρεια κοντά στη Βηθλεέμ.
Η συνοικία Γκίλο έχει ανεγερθεί σε παλαιστινιακά εδάφη που έχουν κατασχεθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Κατοικείται από 40.000 Ισραηλινούς και ανήκει στην περίμετρο της "Μεγάλης Ιερουσαλήμ", που οικοδομήθηκε από το Ισραήλ για να ενισχύσει τον έλεγχο επί της ανατολικής Ιερουσαλήμ.
Από το 1976 το Ισραήλ έχει χτίσει δώδεκα εβραϊκούς οικισμούς στον ανατολικό τομέα της Ιερουσαλήμ, με τον Γκίλο να είναι από τους πρώτους. Σε αυτούς ζουν σήμερα τουλάχιστον 200.000 Ισραηλινοί. Στην ανατολική Ιερουσαλήμ ζουν επίσης 270.000 Παλαιστίνιοι.
Ο ανατολικός τομέας της πόλης κατελήφθη κατά τη διάρκεια του πολέμου των Έξι Ημερών το 1967 και στη συνέχεια προσαρτήθηκε στο Ισραήλ. Η προσάρτηση δεν αναγνωρίσθηκε ποτέ από τη διεθνή κοινότητα.
Πηγή:
www.athina984.gr Πηγή:
www.capital.gr