Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2011
Ο Ντομινίκ Στρος Καν χαρακτήριζε «παράδειγμα προς μίμηση» την πολιτική του πρώην προέδρου της Τυνησίας!...
Share Η εξέγερση στην Τυνησία επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για την πολιτική και το ρόλο των διεθνών οργανισμών σε χώρες που οι κυβερνήσεις τους στην ουσία αποτελούν δικτατορικά καθεστώτα. Ένας λόγος παραπάνω για τις πολιτικές που εφαρμόζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και που εκ του αποτελέσματος, τις περισσότερες φορές οδηγούν στην εξαθλίωση των χαμηλότερων κοινωνικά στρωμάτων και......
στην κοινωνική εξέγερση.
Ενώ η εξέγερση στην Τυνησία έχει προσελκύσει τα φώτα της δημοσιότητας και το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας, η ευμενής άποψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τον απατεώνα, τύραννο και φυγά πρώην πρόεδρο της χώρας Μπεν Αλι προκαλεί ανάμικτα συναισθήματα θυμηδίας, σκεπτικισμού και ανησυχίας για το μέλλον των χωρών που βρίσκονται υπό την κηδεμονία του.
Σε επίσκεψη που πραγματοποίησε πριν από δύο περίπου χρόνια ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Στρος Καν τα είχε βρει όλα περίφημα!. Στην πολύπαθη χώρα ο Ντομινίκ Στρος Καν είχε μια κατ’ ιδίαν συζήτηση με το διαβόητο δικτάτορα Μπεν Αλι και τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας Ταουφίκ Μπακάρ, ο οποίος σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων παραιτήθηκε το Σάββατο 22 Ιανουαρίου λόγω των καταγγελιών για την υφαρπαγή ενάμιση τόνου χρυσού από τη σύζυγο του Μπεν Αλι. Τα αποθέματα του χρυσού της Τυνησίας, φυσικά, φυλάσσονταν στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας που… επέβλεπε ο Μπακάρ.
Τον Νοέμβριο του 2008 στο δελτίο τύπου που εξέδωσε το ΔΝΤ παρατίθενται δηλώσεις του Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος εγκωμιάζει την πολιτική του Μπεν Αλι:
«Στις συζητήσεις που είχα με τους Μπεν Αλι και Ταουφίκ Μπακάρ πείστηκα ότι η Τυνησία σημειώνει εντυπωσιακή πρόοδο στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων και ότι οι προοπτικές είναι ευνοϊκές. Συνεχάρην τις αρχές για τη δημιουργία μιας επιτροπής υψηλόβαθμων αξιωματούχων για τη στενή παρακολούθηση των παγκόσμιων οικονομικών εξελίξεων και την αποτροπή αρνητικών συνεπειών για την Τυνησία. Τους συνεχάρην και για τις γρήγορες δράσεις που ανέλαβε η Κεντρική Τράπεζα της Τυνησίας αμέσως μόλις ξέσπασε η κρίση. Επίσης καλωσόρισα τη διαρκή ενδυνάμωση της απόδοσης του τραπεζικού κλάδου και ενθάρρυνα τις αρχές της χώρας να συνεχίσουν να έχουν σε υψηλή προτεραιότητα αυτή τη μεταρρύθμιση».
«Ορθή πολιτική»
Ο Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος εκφραζόταν για την κυβέρνηση Μπεν Άλι με παρόμοιια θέρμη που χαρακτηρίζει τα σχόλιά του για την κυβέρνηση Παπανδρέου, σε δηλώσεις του που δεν περιλήφθηκαν στο δελτίο τύπου του ΔΝΤ, αλλά σήμερα αποδεικνύονται (λόγω επικαιρότητας) «δημοφιλείς» στο YouTube, είχε πει ότι η πολιτική Μπεν Αλι ήταν «ορθή και παράδειγμα προς μίμηση από τις υπόλοιπες αναδυόμενες χώρες».
OXI ALLO KAPBOYNO