Αίγυπτος: Οι ΗΠΑ "τραβούν το χαλί" κάτω από τα πόδια του Χ.Μουμπάρακ - Ο ρόλος των ενόπλων δυνάμεων
29-01-2011 14:45:32
Σύμφωνα με το Reuters, 74 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τη χθεσινή ημέρα κατά του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ σε Κάιρο, Σουέζ και Αλεξάνδρεια. Στους 100 νεκρούς έχει φτάσει ο απολογισμός των θυμάτων μέχρι στιγμής, ενώ πολλά θα εξαρτηθούν από την στάση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, οι οποίες έχουν "στενές σχέσεις" με τις ΗΠΑ. Αν εξακολουθήσουν να στηρίζουν το καθεστώς ή αν μέσα από τις τάξεις των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων που χαίρουν την εκτίμησης των μαζών, αναδειχθεί ένας νέος ηγέτης. Εικόνες από νεκροτομεία δείχνουν δεκάδες πτώματα κυριώς νεαρών που φέρουν τραύματα από σφαίρες. Χτες ο στρατός με εντολή Μουμπάρακ κατέβηκε στους δρόμους με άρματα μάχης καταστέλλοντας άγρια τις διαδηλώσεις και πυροβολώντας κατά του πλήθους, για να επιβάλλει την απαγόρευση κυκλοφορίας.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση τριάντα πτώματα μεταφέρθηκαν στο νεκροτομείο του Καΐρου. Μεταξύ των νεκρών βρίσκονται και δύο παιδιά τεσσάρων και επτά χρόνων. Μόνο στο νεκροτομείο της Αλεξάνδρειας βρίσκονται 23 πτώματα.
Πάνω από 1.200 είναι οι τραυματίες, με τους περισσότερους να φέρουν τραύματα από σφαίρες, ενώ οι ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες έχουν απευθύνει ταξιδιωτικές οδηγίες στους υπηκόους τους. Μετά τις πρωτοφανείς ταραχές ο Μουμπάρακ απηύθυνε τηλεοπτικό διάγγελμα. Παρά την πίεση αρνήθηκε να παραιτηθεί, διέλυσε την κυβέρνηση και υποσχέθηκε μεταρρυθμίσεις και πρόοδο.
Είναι άγνωστο κατά πόσο θα καταφέρει ο πρόεδρος Μουμπάρακ να ελέγξει την εξέγερση και αν όχι τι μέλλει γενέσθαι. Μία Αίγυπτος με ισλαμικό φονταμελιστικό καθεστώς θα ήταν ένας εφιάλτης για ολόκληρη την περιοχή.
Πολλά θα κριθούν από την στάση του Στρατού: Ο Στρατός για την ώρα στηρίζει το καθεστώς και φαίνεται ότι είναι το μοναδικό στήριγμα του καθεστώτος, αφού γενικά οι στρατιωτικοί απολαμβάνουν σεβασμού. Για την ώρα δεν υπάρχει ο ηγέτης μεταξύ των εξεγερμένων που θα μπορούσε να "καναλάρει" προς συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση της πολιτική της εξέγερσης. Δεν αποκλείεται οι ΗΠΑ που ανησυχούν ιδιαίτερα από τις εξελίξεις να έχουν προετοιμάσει κάποιος από τις τάξεις του στρατεύματος...
Γενκά, οι ΗΠΑ κατά ένα περίεργο τρόπο φαίνεται "να τραβούν το χαλί κάτω από τα πόδια" του Μουμπάρακ.
Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στην κεντρική πλατεία του Καΐρου απαιτώντας την παραίτηση του. "Φύγε, φύγε", τραγουδούσαν ρυθμικά καθώς συγκεντρώνονταν στην πλατεία Ταχρίρ εν πλήρη θέα του στρατού που αναπτύχθηκε στην πόλη για να καταστείλει την εξέγερση. Σύμφωνα με το Aljazeera 50.000 βρέθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου στην Ταχρίρ.
Στο Λούξορ όπου πυρπολήθηκαν τα γραφεία του κόμματος Μουμπάρακ ο στρατός μπήκε το Σάββατο στην πόλη μεταδίδει το Aljazeera. Χτες οι διαδηλωτές είχαν πυρπολήσει τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος στο Κάιρο.
Ενώ οι διαδηλωτές συρρέουν στις μεγαλύτερες πόλεις της Αιγύπτου, το καθεστώς έχει απαγορεύσει την κυκλοφορία από τις τέσσερις το απογευμα, με το στρατό να βρίσκεται πάλι σε επιφυλακή για να την επιβάλλει.
Στην αιγυπτιακή πόλη Ράφα, στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, διαδηλωτές επιτέθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στην έδρα της Κρατικής Ασφάλειας , προκαλώντας το θάνατο 3 αστυνομικών, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Κατά τη διάρκεια των συγκορύσεων Βεδουίνοι διαδηλωτές έριξαν χειροβομβίδες στο κτίριο, το οποίο είναι έτοιμο να καταρρεύσει, πρόσθεσαν οι αυτόπτες μάρτυρες, ενώ η αστυνομία χρησιμοποίησε πραγματικά πυρά.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απείλησε να αναστείλει τη βοήθεια που παρέχει στην Αίγυπτο εάν το καθεστώς του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ δεν σταματήσει αμέσως να χρησιμοποιεί βία εναντίον των διαδηλωτών και δεν προωθήσει πολιτικές μεταρρυθμίσεις.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς είπε ότι η Ουάσινγκτον θα αναθεωρήσει όλες τις μορφές βοήθειας προς την κυβέρνηση της Αιγύπτου. Οι ΗΠΑ παρέχουν πάνω από 1,5 δις δολάρια σε βοήθεια στην Αίγυπτο κάθε χρόνο, κυρίως στρατιωτική βοήθεια.
"Παρακολουθούμε πολύ στενά τις ενέργειες της κυβέρνησης, της αστυνομίας, όλων των υπηρεσιών ασφαλείας, και του στρατού", είπε ο Γκιμπς. "Οι ενέργειές τους μπορεί να επηρεάσουν την βοήθεια που παρέχουμε, και αυτό εξετάζουμε", πρόσθεσε.
"Τοποθετηθήκαμε ξεκάθαρα για το τι πρέπει να συμβεί: η βία σε κάθε της μορφή πρέπει να σταματήσει αμέσως και οι αδικίες πρέπει να αποκατασταθούν", είπε ο Γκιμπς ερωτηθείς τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση της Αιγύπτου για να αποφύγει ενδεχόμενη διακοπή της αμερικάνικης βοήθειας.