Η νέα σειρά που διατίθεται ήδη στο εμπόριο βάζει τώρα στόχο να αντικαταστήσει τους υπάλληλους.
Απόδοση: Αναστασία Κυριανίδη - Νικολαΐδη
anastasia.kyrianidi@capital.grΑποκλειστικό
Bloomberg Businessweek
Από τη μία πλευρά η διεθνής οικονομική ύφεση και από την άλλη η σθεναρή παρουσία της ανεργίας δημιούργησαν τα τελευταία χρόνια όχι και τόσο ευνοϊκές συνθήκες για το ανά τον κόσμο εργατικό δυναμικό. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τώρα ένα νέος κίνδυνος παραμονεύει.
Έχει ύψος 1,52 μ. και βάρος 39 κιλά, το όνομά του είναι HRP-4 και μπορεί να είναι ο αυριανός «υπάλληλος του μήνα» στην εταιρεία που δουλεύετε. Το ανθρωπόμορφο ρομπότ, που σχεδιάστηκε από την Kawada Industries στο Τόκιο, έχει προγραμματιστεί να παραδίδει την αλληλογραφία, να σερβίρει καφέ και να αναγνωρίζει τα πρόσωπα των «συναδέλφων» του. Στις 28 Ιανουαρίου, η Kawada θα αρχίσει να το προμηθεύει σε ινστιτούτα έρευνας και πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο έναντι τιμήματος 350.000 δολαρίων.
Μπορεί η τιμή του να είναι «τσιμπημένη», όμως ο Noriyuki Kanehira, επικεφαλής ρομποτικών συστημάτων της Kawada, πιστεύει ότι το HRP-4 θα μπορούσε με άνεση να αναλάβει το πόστο «μιας γραμματέως... στο εγγύς μέλλον».
Οι εργάτες-ρομπότ δεν είναι βέβαια μία εντελώς καινούργια ιδέα.Ήδη αυτήν τη στιγμή στον κόσμο χρησιμοποιούνται 8,6 εκατ. ρομπότ. Πολλά από αυτά πηγαίνουν σε μέρη απροσπέλαστα από τον άνθρωπο, όπως το σημείο διαρροής στην εξέδρα γεώτρησης πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού. Ως αποτέλεσμα της τεχνολογικής καινοτομίας, ωστόσο, μια νέα γενιά μηχανών μπορεί σύντομα να αρχειοθετεί έγγραφα και να σπρώχνει το καροτσάκι της αλληλογραφίας.
Ζουν ανάμεσα μας
Οι ανά τον κόσμο εταιρείες βιομηχανικής τεχνολογίας δουλεύουν σκληρά για να κάνουν την ιδέα αυτή πραγματικότητα. Το QB, ένα «ρομπότ τηλε-παρουσίας» που δημιούργησε η εταιρεία Anybots, είναι βασικά ένα σύστημα βιντεο-συσκέψεων με ρόδες. Το QB, που μοιάζει στο Wall-E, το ρομπότ από την ομώνυμη ταινία κινουμένων σχεδίων, ελέγχεται εξ αποστάσεως μέσω ενός Web browser και ενός πληκτρολογίου, επιτρέποντας στους διευθυντές να επισκέπτονται τα γραφεία των εταιρειών τους στην άλλη πλευρά του πλανήτη.
Το QB κοστίζει 15.000 δολάρια και, σύμφωνα με τον ιδρυτή της Anybots, οι πωλήσεις του έχουν ξεπεράσει τις μερικές εκατοντάδες.
Για επιχειρήσεις με πιο βαθιές τσέπες, υπάρχει το PR2, ένα «προσωπικό ρομπότ» που σχεδιάστηκε από τη Willow Garage, μια ερευνητική ομάδα ρομποτικής, που ιδρύθηκε από έναν από τους αρχιτέκτονες της Google. Το PR2 βγήκε στην αγορά τον περασμένο Σεπτέμβριο και η Samsung ήταν ένας από τους πρώτους που πλήρωσαν το ποσό των 400.000 δολαρίων για την αγορά του. Φτάνει σε ύψος μόλις τα 152 εκατοστά, έχει δυο χέρια και κινείται πάνω σε ρόδες.
Μπορεί να λύνει προβλήματα, να ανοίγει πόρτες χωρίς καθοδήγηση και να μπαίνει μόνο του στην πρίζα όταν ξεμένει από μπαταρία.
Όταν η συζήτηση έρχεται στο θέμα του φόβου και του δέους με το οποίο αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι την είσοδο των ρομπότ στον χώρο εργασίας, ο εκπρόσωπος Τύπου της Willow Garage, Tim Smith, απαντά ότι «ούτως ή άλλως οι άνθρωποι πάντοτε αντιμετώπιζαν με φόβο τη νέα τε-χνολογία».Ένα ρομπότ, όμως, που μπορεί να ενταχθεί στο εργατικό δυναμικό δεν θα αφήσει αδιάφορες τις εταιρείες.
Ο Marshall Brain, ο επιχειρηματίας που πούλησε την ιστοσελίδα του HowStuffWorks στο Discovery Channel για 250 εκατ. δολάρια, θεωρεί ότι τα ρομπότ αποτελούν απειλή για τους εργαζόμενους σε όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας μιας επιχείρησης.
Ακόμα και ο ανώτερος τρόπος σκέψης -το χαρακτηριστικό εκείνο που πολλοί διευθυντές ισχυρίζονται ότι τους διαχωρίζει από τους υφιστά-μενούς τους και την τεχνητή νοημοσύνη- μπορεί να αναλυθεί και να αναδιατυπωθεί σε πανομοιότυπες φόρμουλες.
«Η διοίκηση είναι ο χώρος που ένα ρομπότ χωρίς συναισθηματισμούς μπορεί να διανείμει τα καθήκοντα και να αξιολογεί τις αποδόσεις των υπαλλήλων, κρίνοντας με απόλυτα ορθολογικό τρόπο και τελικά να αποδίδει καλύτερα από έναν άνθρωπο», δηλώνει.
Στο Georgia Tech, ο ερευνητής μηχανικός Alan Wagner συνεργάζεται με τον καθηγητή Ronald Arkin για να σπάσουν τον κώδικα της ρομποτικής νοημοσύνης. Η έρευνα τους στοχεύει «στην κατασκευή ρομπότ που όχι μόνο θα διαδρουν με τον άνθρωπο, αλλά θα μπορούν επίσης να αντιπροσωπεύουν, επιχειρηματολογούν και να αναπτύσσουν σχέσεις με τους άλλους».
Πα τον σκοπό αυτό δημιούργησαν έναν αλγόριθμο που ισχυρίζονται ότι επιτρέπει στα ρομπότ, όπως στους CEOs, «σε μια δεδομένη περίσταση να αποφασίζουν αν απαιτείται να χρησιμοποιήσουν την παραπλάνηση με παροχή ψευδών πληροφοριών, προκειμένου να αντλήσουν κάποιο συμφέρον». Ουσιαστικά διδάσκουν στα ρομπότ να λένε ψέματα.
Η δυνατότητα αυτή για «εξαπάτηση» μπορεί να είναι ακόμα πιο ανησυχητική για τους εργαζόμενους που μπορεί μια μέρα να χάσουν τη δουλειά τους από τον κακό αδελφό του Wall-E.
Ωστόσο, ο Bosworth της Smart Robots επιμένει ότι η κατασκευή ακόμα πιο έξυπνων ρομπότ προσφέρει ένα φως ελπίδας στους αυριανούς ανέργους σε όλο τον κόσμο. «Η τεχνολογία δημιουργεί δουλειές, δεν τις καταργεί», λέει. Ο Bosworth υπενθυμίζει ότι η επινόηση της τηλεόρασης δημιούργησε μια ολόκληρη βιομηχανία υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης.
Προβλέπει ότι θα γίνουν περιουσίες από την προληπτική συντήρηση ρομπότ. Τα νέα δεν είναι και τα καλύτερα για εκείνους που οι επαγγελματικές τους φιλοδοξίες προχωρούν πέρα από μια καριέρα στο γρα-σάρισμα των ρομπότ.
Παρ΄ όλα αυτά, σε μια αγορά όπου τα ρομπότ θα καταλαμβάνουν τα καλύτερα πόστα, καμία δουλειά δεν είναι ντροπή.
πηγή