«Πότε θα ακολουθήσει η πρώτη χώρα των Βαλκανίων το παράδειγμα των Τυνησίων και των Αιγυπτίων;» αναρωτιόταν τη Δευτέρα η Frankfurter Allgemeine. Αν λάβει κανείς υπόψη του σοβαρά το άρθρο αυτό, το ζήτημα για τους Γερμανούς δεν είναι το αν, αλλά μόνο το πότε θα γίνει «της Αιγύπτου» και στα Βαλκάνια
Tου Γιώργου Δελαστίκ
Σοκ προκαλούσε τη Δευτέρα η πρώτη σελίδα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine. «Πότε θα ακολουθήσει η πρώτη χώρα της νοτιοανατολικής Ευρώπης το παράδειγμα των Τυνησίων και των Αιγυπτίων;» αναρωτιόταν ο υπότιτλος βαρυσήμαντης πρωτοσέλιδης ανάλυσης της συντηρητικής, αλλά σοβαρής εφημερίδας. «ΝA Ευρώπη» είναι η... κωδική ονομασία που χρησιμοποιούν στην Ε.Ε. για να μην υποχρεώνονται ούτε καν να προφέρουν το... απεχθές γι’ αυτούς όνομα «Βαλκάνια».Αν λάβει κανείς υπόψη του σοβαρά το άρθρο αυτό, το ζήτημα για τους Γερμανούς δεν είναι το αν, αλλά μόνο το πότε θα γίνει «της Αιγύπτου» και στα Βαλκάνια! «Από την υπομονή των πολιτών εξαρτάται πόσο θα διαρκέσει μέχρις ότου η πρώτη νοτιοανατολική χώρα θα στραφεί προς τον τυνησιακό δρόμο», καταλήγει χαρακτηριστικά το επίμαχο άρθρο.
«Δεν άλλαξε τίποτα»
Η γερμανική εφημερίδα εμφανίζεται εντελώς απογοητευμένη από την εξέλιξη των βαλκανικών χωρών. Η εικόνα που ζωγραφίζει είναι ζοφερή: «Η κοινωνία των πολιτών αποδυναμώνεται, οι διαφωνούντες και οι διανοούμενοι έχουν εγκαταλείψει την πολιτική σκηνή. Μεγαλώνει διαρκώς το χάσμα ανάμεσα στα κόμματα και στους πολίτες, οι οποίοι υποφέρουν από τη διαφθορά, την κατάχρηση εξουσίας και την ανασφάλεια περί δικαίου», γράφει η Frankfurter Allgemeine και επιτίθεται εναντίον των πολιτικών ηγεσιών των βαλκανικών χωρών με ιδιαίτερη σφοδρότητα, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων: «Σε αυτές τις χώρες η Ε.Ε. έχει να κάνει κυρίως με μια τάξη πολιτικών, η οποία είναι όπως είναι. Είναι μη ρεαλιστικό να περιμένει κανείς από αυτή την τάξη να αλλάξει το σύστημα, από το οποίο αποκομίζει κέρδη». Η εφημερίδα αναζητεί τις δομικές αδυναμίες των συστημάτων των βαλκανικών χωρών, στις οποίες πάντως εμφανώς δεν συμπεριλαμβάνει την Ελλάδα, καθώς αναφέρεται στις χώρες που έζησαν υπό καθεστώς «υπαρκτού σοσιαλισμού» αυτοτελώς ή προέκυψαν από τη διάλυση της «σοσιαλιστικής» Γιουγκοσλαβίας.
Λεηλασία του Δημοσίου
Η περιφρόνηση των Γερμανών προς τους Βαλκάνιους είναι κάτι περισσότερο από εμφανής: «Οι πολιτικές αντιπαραθέσεις συρρικνώνονται εκ νέου στην πάλη για εξουσία και επιρροή. Μόνο περιθωριακά αφορά σε αντικειμενικές λύσεις. Προτεραιότητα έχει η αρπαγή δημόσιων αγαθών, η διαμόρφωση του νομικού πλαισίου, σύμφωνα με ιδιαίτερα συμφέροντα, ο προσωπικός πλουτισμός. Οποιος θέλει να ανελιχθεί, προσαρμόζεται και με αυτό τον τρόπο προσδίδει διάρκεια στο σύστημα», γράφει η συντηρητική εφημερίδα.
Είκοσι ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από τότε που στις βαλκανικές χώρες κατέρρευσε ο «υπαρκτός σοσιαλισμός» και αναπτύσσεται ο καπιταλισμός, ο οποίος αντί να διορθώσει, έχει επιδεινώσει τις αδυναμίες του πολιτικού συστήματος των χωρών αυτών. «Εξακολουθεί πάντα να παραμένει καθοριστικό το στάτους κάποιου στη δομή της εξουσίας και την επιρροή που βασίζεται σε αυτήν. Όπως και πριν είναι η εγγύτητα στα κέντρα πολιτικής εξουσίας που αποφασίζει για τις καριέρες στα πανεπιστήμια, για το μοίρασμα συμβολαίων του Δημοσίου ή για την προστασία από διώξεις ποινικού δικαίου», παραδέχεται η Frankfurter Allgemeine. «Φυσικά υπάρχουν σε όλες τις χώρες και σε όλες τις ηλικιακές ομάδες πολλοί αξιοπρεπείς άνθρωποι -μεταξύ τους πολιτικοί, δικαστικοί, δημόσιοι υπάλληλοι και δημοσιογράφοι- που αγωνίζονται εναντίον αυτής της κατάστασης και εξαιτίας αυτού συχνά διατρέχουν υψηλούς κινδύνους. Σε καμία όμως νοτιοανατολικοευρωπαϊκή χώρα δεν έχουν ακόμη επικρατήσει αυτοί πραγματικά», ομολογεί.
Αποτυχία της Ε.Ε
Αρνείται όμως να παραδεχτεί το αυτονόητο - την αποτυχία μέχρι τώρα του καπιταλισμού και της Ε.Ε. να διαμορφώσουν ηγετικές ελίτ στις χώρες των Βαλκανίων που να μην αποτελούν ή να μη θυμίζουν συμμορίες μαφιόζων, πολύ πιο αρπακτικές και καταστροφικές για το δημόσιο πλούτο από εκείνες του προηγούμενου καθεστώτος.
Είκοσι ολόκληρα χρόνια μετά τις καταρρεύσεις και ανατροπές, οι Γερμανοί προσπαθούν να συγκαλύψουν την αποτυχία της πολιτικής της Ε.Ε. και πρωτίστως του Βερολίνου στα Βαλκάνια, αποδίδοντας όλα τα ανωτέρω κακώς κείμενα στην κληρονομιά του παρελθόντος του «υπαρκτού σοσιαλισμού». «Τα εθνικοκομμουνιστικά καθεστώτα της περιοχής -το ρουμανικό, το αλβανικό και ιδίως το γιουγκοσλαβικό- καταστράφηκαν μέσα σε ένα όργιο βίας, εντός του οποίου οι παλιές δομές εξουσίας ανασχηματίστηκαν και έβαλαν νέες ετικέτες, χωρίς να λάβει χώρα μια αλλαγή της ελίτ μεγαλύτερων διαστάσεων», ισχυρίζεται.
Για όλα φταίνε τα Βαλκάνια, δηλαδή οι υποτιθέμενοι κομμουνιστές που κυβέρνησαν τις χώρες αυτές για καμιά σαρανταριά χρόνια, ενώ τα τελευταία είκοσι χρόνια καπιταλιστικής διακυβέρνησης, ουδεμία ευθύνη φέρουν! Πρόκειται εμφανώς για αφελή, επιδερμική προσέγγιση που υποκρύπτει πολιτικές σκοπιμότητες.
Κοινωνική οργή
Προφανώς δεν πρόκειται να ξεσηκωθούν λαοί των Βαλκανίων εναντίον των σημερινών κυβερνήσεων επειδή πριν από... είκοσι και τριάντα χρόνια ζούσαν υπό καθεστώς «υπαρκτού σοσιαλισμού». Βεβαίως υπάρχει αναβρασμός σε πολλές βαλκανικές χώρες, σχεδόν σε όλες, αλλά αυτός οφείλεται στις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές συνέπειες της πολιτικής που ακολουθούν οι σημερινοί ηγέτες, άρπαγες και απατεώνες στην ολότητά τους, οι οποίοι είναι οι εκλεκτοί της Ε.Ε. και των ΗΠΑ και οι οποίοι πλέον πουθενά δεν έχουν την παραμικρή σχέση με το παλιό καθεστώς.
Οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί είναι που στήριξαν μεθοδικά λαθρέμπορους, μαφιόζους και αυταρχικούς ακροδεξιούς ηγέτες στις βαλκανικές χώρες επειδή θεωρούσαν ότι είναι οι κατάλληλοι σύμμαχοι της Ε.Ε. και των ΗΠΑ που θα υλοποιούσαν αποτελεσματικά τα ευρωαμερικανικά σχέδια στην περιοχή και θα ξερίζωναν -όπως και έκαναν- τα υπολείμματα του παλιού καθεστώτος.
Ηφαίστειο αναταραχής
Δεν υπάρχει χώρα των Βαλκανίων που να μη βρίσκεται σε κατάσταση κοινωνικής ή πολιτικής αναταραχής αυτή την εποχή. Η Ρουμανία είναι κοινωνικό ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί εξαιτίας της απελπισίας, στην οποία έχουν οδηγήσει τον πληθυσμό τα εξοντωτικά οικονομικά μέτρα που επιβάλει η δεξιά κυβέρνηση κατ’ απαίτηση του ΔΝΤ και της Ε.Ε. Η Βουλγαρία έχει μεταβληθεί σε ένα απέραντο στρατόπεδο φτώχειας, απόγνωσης και κατάθλιψης του λαού.
Στην Αλβανία, οι σοσιαλιστές της αντιπολίτευσης μποϊκοτάρουν τις εργασίες της Βουλής από τις βουλευτικές εκλογές του 2009 μέχρι σήμερα, σχεδόν δύο χρόνια, εξαιτίας της νοθείας που έκανε ο Μπερίσα, ο οποίος έχει περιέλθει σε κατάσταση υστερίας και ισχυρίζεται ότι συμμετείχαν σε απόπειρα... πραξικοπήματος εναντίον του ο πρόεδρος της χώρας (ο οποίος ανήκει στο κόμμα του... Μπερίσα!), ο αρχηγός των σοσιαλιστών και η γενική εισαγγελέας της Αλβανίας! Στην ΠΓΔΜ, εδώ και δύο εβδομάδες εγκατέλειψε και εκεί το κοινοβούλιο η σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση και «πέρασε στα οδοφράγματα» κατά δήλωση του αρχηγού της! Μία εξέγερση των Αλβανών της ΠΓΔΜ μένει να ξεσπάσει τώρα για να μη μείνει τίποτα όρθιο... Στην Κροατία χώνουν στη φυλακή για διαφθορά, τον μέχρι πέρυσι το καλοκαίρι, πρωθυπουργό, η Βοσνία περιμένει πότε θα διαμελιστεί μεταξύ Σέρβων και Κροατών, στη Σερβία η αντιπολίτευση απαιτεί με δυναμικές διαδηλώσεις βουλευτικές εκλογές αμέσως τώρα, στο Κόσοβο ο πρωθυπουργός κατηγορείται ως συμμορίτης εμπορίας οργάνων από το Συμβούλιο της Ευρώπης! «Είμαστε μία πολύ ωραία ατμόσφαιρα»...
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12337&subid=2&pubid=97319158