Η θύελλα αντιδράσεων βουλευτών και αγανακτισμένων πολιτών οδηγεί σε... αναμόρφωση το μεσοπρόθεσμο πακέτο. Τίθεται επί τάπητος η πρόταση βουλευτών γιαεπιβολή έκτακτης εισφοράς 3% σε όλους τους φορολογούμενους με ετήσια εισοδήματα άνω των 6.000 ευρώ, αλλά και ο υπερδιπλασιασμός των τεκμηρίων σε μία προσπάθεια να μην μειωθεί το αφορολόγητο και να γίνει εφικτή... αργότερα η μείωση φορολογικών συντελεστών και εισφορών. Το υπουργείο Οικονομικών, αναζητά επίσης νέες περικοπές δαπανών σε άμυνα, δημόσια τάξη και πολιτισμό, για να «κλείσει» το μεσοπρόθεσμο.
Τα νέα δεδομένα θα συζητηθούν σήμερα στο πολιτικό συμβούλιο και αύριο στο επίσημο Υπουργικό. Οι μεγάλες νομοθετικές αλλαγές θα γίνουν μετά την κατάθεση του κειμένου στη Βουλή.
Το νομοσχέδιο – προϋπολογισμός θα περιλαμβάνει στόχους εσόδων και δαπανών ανά έτος, ενώ τα μέτρα (ΦΠΑ, πετρέλαιο θέρμανσης, τεκμήρια, έκτακτες εισφορές κλπ.) θα περιλαμβάνονται σε εφαρμοστικούς νόμους που προς το παρόν έχουν τη μορφή εισήγησης που συζητείται ενδοκυβερνητικά. Θα έρθει στη Βουλή πριν τη ψήφιση του προϋπολογισμού ως εφαρμοστική διάταξη. Η ψήφιση πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 8 Ιουλίου για να διασφαλιστεί η επόμενη δόση.
Στη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση της ΚΤΕ ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου παρέδωσε στους Βουλευτές non paper με τον απολογισμό και μία πρώτη αίσθηση των μέτρων που έρχονται. Το κείμενο αποκαλύπτει:
- Επιτάχυνση αποκρατικοποιήσεων για να βρεθούν τα 15 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2012. Πιο μπροστά έρχεται η πώληση μετοχών του δημοσίου σε εμπορικές τράπεζες (Alpha, Εθνική, Πειραιώς), συμπυκνώνονται στο 2012 οι κινήσεις του 2013 και προστίθεται αποκρατικοποίηση της ΔΕΣΦΑ, της ΕΛΒΟ (το 2011) των ΕΛΠΕ, και των μεταλλευτικών δικαιωμάτων (το 2012).
- Εργασιακή εφεδρεία μετ’ αποδοχών για υπαλλήλους υπό μετάταξη. Δεν αποκλείεται και πάλι όμως –λένε αρμόδια στελέχη– μετά η εφεδρεία να οδηγήσει στην απόλυση, γιατί συνεχίζεται έως και το 2015 ο κανόνας 1 πρόσληψη προς μία απόλυση (το 2011 θα γίνει ένα προς 10). Στόχος είναι να περιοριστούν οι εργαζόμενοι κατά 230.000 από το 2009 έως το 2015.
- Παγώνει η αύξηση των αντικειμενικών αξιών (για το 2011) και αναστέλλεται για 2 ακόμη έτη το πόθεν έσχες στην 1η κατοικία. Προωθείται «ολοκληρωμένη παρέμβαση για την οριστική λύση του προβλήματος της αυθαίρετης δόμησης».
- Περιορίζεται κατά 500 εκατ. ευρώ η δημόσια συμμετοχή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
- Αναζητούνται 600 εκατ. ευρώ από κατάργηση - συγχώνευση φορέων που χρηματοδοτούνται από το κράτος (για το 2011 ονοματίστηκαν αθλητικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι, μουσεία, συλλογές και η ΟΚΕ).
- Επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης υπέρ ανεργίας (προτάθηκε να μετατραπεί σε τέλος αλληλεγγύης 3% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που σε συνδυασμό με την μεγάλη αύξηση των τεκμηρίων θα αντικαταστήσει την μείωση του αφορολογήτου και άλλους φόρους).
- Η μείωση των κοινωνικών επιδομάτων συνοδεύθηκε από υποσχέσεις για μελλοντική μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης όταν το σύστημα εξυγιανθεί.
- Το Σεπτέμβριο με νομοθετική παρέμβαση η κυβέρνηση δεσμεύεται για επαναξιολόγηση του συστήματος φορολόγησης και την «επιδίωξη της μείωσης των συντελεστών».
- Αύξηση των τοπικών τελών των ΟΤΑ για να περιοριστεί η κρατική επιχορήγηση.
- Αλλάζουν οι όροι υποχρεωτικής δημοσίευσης στοιχείων από τις εταιρείες με στόχο την μείωση του κόστους.
Πηγή:
www.capital.gr