ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 17:33
Εκτός ελέγχου βρίσκονται πλέον τα ελληνικά CDS και οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων, σημειώνοντας διαδοχικά ρεκόρ, καθώς πληθαίνουν οι φωνές που κάνουν λόγο για χρεοκοπία και έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Ειδικότερα, το κόστος ασφάλισης έναντι ελληνικής χρεοκοπίας εκτινάσσεται στις 5.842 μ.β. τη Δευτέρα (σύμφωνα με στοιχεία του παρόχου CMA), διευρυμένο κατά 1.000 σχεδόν μονάδες βάσης σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής, δείχνοντας 95% πιθανότητα χρεοκοπίας της χώρας.
Παράλληλα, σε δυσθεώρητα ύψη διαμορφώνεται αυτή την ώρα το ελληνικό spread (διαφορά της απόδοσης των ελληνικών δεκαετών ομολόγων έναντι του γερμανικού ομολόγου βάσης bund) ξεπερνώντας ακόμα και τις 2.000 μ.β. , στις 2.171 μ.β., διευρυμένο κατά 339 μ.β. σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής. Νέο ιστορικό υψηλό σημειώνουν και οι αποδόσεις των ελληνικών διετών ομολόγων κινούμενα στο 63%, ενώ οι αποδόσεις των μονοετών ομολόγων διαμορφώνονται στο 11,7%. Σημειώνεται πως τα διετή ομόλογα του ελληνικού δημοσίου εμπορεύονται σε τιμή χαμηλότερη του 50% της αξίας τους, σύμφωνα με το Tradeweb.
«Επικρατεί ένα έντονο κλίμα φόβου και τα μάτια όλων είναι στραμμένα στις εξελίξεις στην Ελλάδα», σχολίασε ο στρατηγικός αναλυτής σταθερού εισοδήματος της Monument Securities. «Υπάρχει πιθανότητα ενός σοκ στην οικονομία πριν τα πράγματα αρχίσουν να βελτιώνονται».
Την ίδια στιγμή, πιέσεις δέχονται σήμερα και τα spreads της υπόλοιπης περιφέρειας με το ιταλικό και ιρλανδικό να διευρύνονται κατά 11,57 μ.β. και 16,53 μ.β. στις 375 μ.β. και 703 μ.β., αντίστοιχα. Μικρότερη άνοδος της τάξης των 7 μ.β. παρατηρείται στα spreads Πορτογαλίας και Ισπανίας τα οποία βρίσκονται στις 948 μ.β. και 352 μ.β., αντίστοιχα.
Το κλίμα έντονης αβεβαιότητας που έχει διαμορφωθεί οδηγεί τους επενδυτές στην αναζήτηση ασφαλών καταφυγίων, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου bund να σημειώνουν νέο ιστορικό χαμηλό στο 1,72%.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τα πενταετή CDS Ιρλανδίας και Πορτογαλίας – των άλλων 2 χωρών που έχουν δεχτεί πακέτα στήριξης – διαμορφώνονται στις 985 μ.β. και 1.316 μ.β., αντίστοιχα.
Πηγή:
www.capital.gr