Admin Admin
Αριθμός μηνυμάτων : 3020 Ημερομηνία εγγραφής : 17/12/2010
| Θέμα: Συνταγματικό το Μνημόνιο αποφάσισε ομόφωνα το ΣτΕ Τετ Ιουν 22, 2011 9:33 am | |
| Του Παναγιώτη Στάθη
Χωρία καμία απώλεια στα βασικά του ζητήματα όπως είναι οι μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, την ψήφιση του από απλή και όχι διευρυμένη πλειοψηφία της Βουλής αλλά και με δικαστική "βούλα" ότι δεν εκχωρούνται κυριαρχικά δικαιώματα στους δανειστές της χώρας μέσω αυτού πέρασε από το Συμβούλιο της Επικρατείας το μνημόνιο.
Η δανειακή σύμβαση της χώρας λοιπόν πέρασε με ...άριστα τις εξετάσεις συνταγματικότητας από τη διευρυμένη ολομέλεια του ΣτΕ αφού οι μειοψηφίες ήταν ελάχιστες και αφορούσαν μια μικρή ομάδα 6-10 δικαστών ανά περίπτωση. Για να φτάσει πάντως στην σχεδόν απόλυτη πλειοψηφία αποδοχής το μνημόνιο χρειάστηκε ο αριθμός ρεκόρ των 5 διασκέψεων των δικαστών μετά τη συζήτηση της υπόθεσης τον περασμένο χρόνο. Η απόφαση του δικαστηρίου θα καθαρογραφεί προσεχώς, αλλά όλες οι πληροφορίες αναφέρουν πώς το μνημόνιο κρίθηκε από τους δικαστές -οι οποίοι ακολούθησαν τις εισηγήσεις της Μαίρη Σάρπ και της Σπυριδούλας Χρυσικοπούλου- ότι δεν προσκρούει στις συνταγματικές επιταγές, στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και τις Διεθνείς Συμβάσεις.
Οι συνολικά 55 σύμβουλοι Επικρατείας θεωρούν συμβατές με το Σύνταγμα, την ΕΣΔΑ και τις Διεθνείς Συμβάσεις τις μειώσεις μισθών και συντάξεων αναφερόμενοι στις συγκεκριμένες συγκυρίες που επικρατούν στη χώρα μας λόγω του κινδύνου της χρεοκοπίας. Μάλιστα υπογράμμισαν ότι λόγοι δημοσίου συμφέροντος δικαιολογούν αυτές τις περικοπές στις αποδοχές και συντάξεις οι οποίες είναι μέσα σε βιώσιμα επίπεδα. Σε κάθε περίπτωση πάντως νέες μειώσεις θα πρέπει και πάλι να εγκριθούν από το ΣτΕ.
Οι δικαστές είχαν πέντε μαραθώνιες διασκέψεις που έγιναν κεκλεισμένων των θυρών και η μεγάλη πλειοψηφία των επιμέρους αποφάσεων αγγίζει το ομόφωνο (υπήρξαν μειοψηφίες έξι έως δέκα δικαστών, σε επιμέρους ζητήματα που τέθηκαν).
Έτσι αποφάσισαν: -Πως δεν χρειαζόταν το μνημόνιο να εγκριθεί απο τα 3/5 της Βουλής καθώς δεν αποτελεί διεθνή σύμβαση. Δηλαδή δεν χρειαζόταν ψήφος 180 βουλευτών.
-Πως με το μνημόνιο δεν αναγνωρίζονται εξουσίες σε όργανα διεθνών οργανισμών, οι οποίες περιορίζουν καθ΄ οιονδήποτε τρόπο την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας.
Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ), η ΑΔΕΔΥ, η ΕΣΗΕΑ, οι συνταξιούχοι και οι άλλοι φορείς, μετά από πρωτοβουλία του τότε προέδρου του ΔΣΑ, Δημήτρη Παξινού.
"Πολιτική απόφαση"
Ο τέως πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Παξινός, μετά την γνωστοποίηση της απόφασης της πλήρους Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι το Μνημόνιο είναι συνταγματικό δήλωσε ότι "είναι μια απόφαση με πολιτικά χαρακτηριστικά" και πρόσθεσε ότι σύμβουλος Επικρατείας του είχε αναφέρει ότι "για αλλού ξεκινήσαμε και άλλου καταλήξαμε".
Πηγή:www.capital.gr
| |
|