Ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου του Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον κ. Γιούνκερ φίλο της Ελλάδας αλλά και προσωπικό του φίλο.
«Ο πρόεδρος του Eurogroup είναι φίλος της Ελλάδας και παλιός προσωπικός μου φίλος.(Σχόλιο Σήμαντρο Φόρουμ : Και πως να μην ήταν άλλωστε προσωπικοί φίλοι. Μασώνος ο ένας Μασώνος και ο άλλος ). Ήρθε στην Ελλάδα σε μια κρίσιμη στιγμή. Του είπα ότι έχουν αλλάξει πολλά στην Ελλάδα τους δύο τελευταίους μήνες και θα αλλάξουν κι άλλα πολλά. Έχουμε επισπεύσει τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα κλείσουμε και το πακέτο των 11,7 δις. Του μίλησα για τις νέες προσπάθειες μας να σταματήσουμε τη φοροδιαφυγή και να προστατεύσουμε την ασφάλεια των πολιτών καταπολεμώντας τη λαθρομετανάστευση».
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα:
«Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα και πολιτικά και οικονομικά και κοινωνικά. Βαδίζουμε με αποφασιστικότητα στο δρόμο της σταθεροποίησης. Θα υλοποιήσουμε όλους τους στόχους για να βγούμε από αυτή την κρίση και να μπούμε στην ανάπτυξη το ταχύτερο δυνατό. Μια κοινωνία με διαρκή ύφεση και ανεργία δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια της. Δίνουμε προτεραιότητα στο θέμα της ρευστότητας.
Ας μην ξεχνάμε ότι στις τελευταίες εκλογές ο λαός αποφάσισε η χώρα να μείνει σταθερά προσηλωμένη στο ευρώ.
Πολύ σύντομα θα αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας μας. Και τότε θα αλλάξει η ψυχολογία στον ιδιωτικό τομέα αλλά και τις αγορές».
Άμεσα μέτρα για την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και οικονομική εξυγίανση πρόταξε ο πρόεδρος του Eurogroup «για να αντιστραφεί το κλίμα της κρίσης αξιοπιστίας», σημειώνοντας ότι, τυχόν επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος δε μπορεί να προεξοφληθεί πριν την επίσημη έκθεση της τρόικας που αναμένεται στη χώρα στις αρχές Σεπτεμβρίου. «Θα πρέπει τα δημοσιονομικά μέτρα να είναι αξιόπιστα και ισχυρά» πρόσθεσε ο κ. Γιούνκερ».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ενδεχόμενο ενός τρίτου Μνημονίου συνεργασίας για την Ελλάδα, ο πρόεδρος του Eurogroup δεν πήρε σαφή θέση, χωρίς όμως να το αποκλείει. Ωστόσο ισχυρίστηκε ότι είναι κατά ενός τέτοιου ενδεχομένου, που «μπορεί να εξεταστεί μόνο από τα αρμόδια οικονομικά κλιμάκια της τρόικας».
«Πιστεύω ότι μια στιβαρή και αξιόπιστη στρατηγική σε ότι αφορά το μεσοπρόθεσμο είναι μια προϋπόθεση σε ότι αφορά την εκταμίευση της επόμενης δόσης» σχολίασε ο κ. Γιούνκερ, ο οποίος σημείωσε ότι «το μέλλον είναι στα χέρια της Ελλάδας και πρόκειται πιθανότατα για την τελευταία της ευκαιρία».
«Γνωρίζω πολύ καλά ότι έχει υπάρξει πολύ σημαντική συμβολή της Ελλάδας στο ευρωπαικό οικοδόμημα» σημείωσε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ υπογραμμίζοντας ότι είναι «σθεναρά κατά του ενδεχομένου εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, καθώς θα είναι καταστροφικό για την Ελλάδα και θα βάλει σε νέες περιπέτειες ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα».
«Η Ελλάδα έχει πραγματικά καταβάλει τα τελευταία χρόνια μια τεράστια προσπάθεια για την αντιματώπιση του δημοσιονομικού ελλείμματος» τόνισε ο κ. Γιούνκερ, κάνοντας ρητή αναφορά στις «έντιμες προσπάθειες πολλών πολιτών που σηκώνουν τα βάρη της κρίσης διαβιούν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Εκφράζω και εκτός Ελλάδος ότι οι Έλληνες πολίτες καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες για την δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας, γιατί αυτό πολλές φορές δε γίνεται αντιληπτό από άλλες χώρες της Ευρωζώνης».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr