Ένα βήμα πιο κοντά στη χρεοκοπία θα φέρουν την Ελλάδα, σύμφωνα με τη Moody's, ενδεχόμενες διμερείς συμφωνίες εγγυήσεων, ανάλογες της ελληνοφινλανδικής.
Ο οίκος αξιολόγησης προειδοποιεί ότι τέτοιου είδους συμφωνίες «θα έχουν αρνητική επίπτωση στην αξιολόγηση των διασωζόμενων χωρών και μπορεί να καθυστερήσουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα, φέρνοντάς την ένα βήμα πιο κοντά στην...
χρεοκοπία».
Προβλέπει επίσης ότι οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης θα απορρίψουν την σχετική συμφωνία Ελλάδας - Φινλανδίας, καθώς -όπως αναφέρει- ανάλογες συμφωνίες με άλλα μέλη της ευρωζώνης θα περιόριζαν τα διαθέσιμα κεφάλαια για την χρηματοδότηση μελλοντικών προγραμμάτων διάσωσης.
Επιπλέον, η Moody's θεωρεί ότι τέτοιου είδους συμφωνίες φανερώνουν την έλλειψη θέλησης ορισμένων χωρών της ευρωζώνης να...
ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στην Γερμανία και τη Γαλλία, ώστε να αναλάβουν αποτελεσματικά μέτρα για την στήριξη του ευρώ.
«Η πιθανή ελληνοφινλανδική συμφωνία εγγυήσεων εγείρει ανησυχίες για την θέληση και τη δυνατότητα ορισμένων επιτελών της ευρωζώνης, να εφαρμόσουν μέτρα που ίσως αποδειχθούν απαραίτητα για την διατήρηση της σταθερότητας της νομισματικής ένωσης», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η συμβολή της Φινλανδίας στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας δεν ξεπερνά το 2% του συνόλου, αλλά αποκτά μεγάλη σημασία εξαιτίας των επιπτώσεων που μπορεί να έχει. Σύμφωνα με την Moody's, οι εγγυήσεις ήταν ο όρος που έθεσε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Φινλανδίας για να προσχωρήσει στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας.
Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης διευκρίνισε σε σημερινή του δήλωση ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει κατά πόσο η Ελλάδα έχει συνάψει και με άλλα κράτη διμερείς συμφωνίες αντίστοιχες με αυτή που έχει συνάψει με τη Φινλανδία.
Σαλγάδο: Η φινλανδική φόρμουλα δεν πρέπει να θεωρηθεί οριστικήΤην ίδια ώρα, η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Έλενα Σαλγάδο τόνισε ότι οι χώρες της Ευρωζώνης δεν πρέπει να φήσουν την απαίτηση της Φινλανδίας για εγγυήσεις από την Αθήνα να εκτροχιάσει το δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η Ισπανίδα υπουργός δεν θεωρεί αναγκαία την εγγύηση για το δάνειο και διευκρινίζει ότι η Μαδρίτη δεν θα τη ζητήσει, ενώ τονίζει ότι η συζήτηση για το φιλανδικό αίτημα είναι ανοιχτή.
«Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η συζήτηση αυτή δεν πρέπει να εμποδίσει τη λύση για την Ελλάδα και, αν έχουμε αυτό ως στόχο, είμαι βέβαιη ότι θα βρούμε λύση», επισημαίνει.
Όπως υποστηρίζει η Σαλγάδο δεν είναι λογικό να δοθεί εγγύηση μόνο σε μία χώρα της Ευρωζώνης για το νέο δάνειο των 109 δισ. ευρώ. Εκφράζει παράλληλα την εκτίμηση ότι μπορεί να υιοθετηθεί μία νέα φόρμουλα, που δεν θα βασίζεται αναγκαστικά στο φινλανδικό σχέδιο, για τις χώρες που θέλουν ειδική προστασία. Στο πλαίσιο αυτό, προσθέτει, «η φινλανδική φόρμουλα δεν πρέπει να θεωρηθεί ως οριστική».
«Οι συζητήσεις στην Ευρωζώνη είναι ανοικτές και δεν είναι η πρώτη φορά που μία χώρα προτείνει κάτι και μετά αλλάζει ελαφρά τη θέση της κατά τη διάρκεια των συζητήσεων», συνεχίζει.
Η Ισπανίδα υπουργός εξέφρασε τέλος την πεποίθησή της ότι τόσο το πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα όσο και η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) θα εγκριθούν έως το τέλος Σεπτεμβρίου.
Βερολίνο: Καμία συμφωνία σε βάρος των υπολοίπωνΗ συμφωνία ανάμεσα στην Φινλανδία και την Ελλάδα για την παροχή εγγυήσεων σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή βοήθεια προς την Αθήνα «πρέπει να εγκριθεί από τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης», εκτίμησε σήμερα το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.
«Μια τέτοια διμερής συμφωνία δεν θα πρέπει να συναφθεί σε βάρος των υπολοίπων χωρών», διευκρίνισε εκπρόσωπος του υπουργείου, ενώ ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ προσέθεσε ότι «χρειάζεται να υπάρξει διαπραγμάτευση».
Οξεία κριτική Bundesbank για τη συμφωνία της 21ης ΙουλίουΝέα αιχμηρά σχόλια έκανε η Bundesbank όσον αφορά στο νέο πακέτο βοήθειας που συμφώνησαν για την Ελλάδα οι ευρωπαίοι ηγέτες τον προηγούμενο μήνα, υποστηρίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο δεν παρέχονται κίνητρα για τήρηση ορθών δημοσιονομικών πολιτικών, κάτι που ενισχύεται και με τις αγορές ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.
«Τα προσφάτως συμφωνηθέντα αποτελούν άλλο ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της συνενοχής και της απειθαρχίας μέσω των κεφαλαιαγορών», σχολιάζει με καυστικό ύφος τα πορίσματα της συνόδου της 21 Ιουλίου η γερμανική κεντρική τράπεζα στην μηνιαία έκθεση Αυγούστου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με το κείμενο της έκθεσης, μετά τα συμφωνηθέντα στη σύνοδο οι χώρες της ευρωζώνης που έχουν διασωθεί δεν έχουν κίνητρο να δρομολογήσουν τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που υπαγορεύουν τα πακέτα βοήθειας όσο το δυνατόν συντομότερα προκειμένου να εξορθολογήσουν τα δημόσια οικονομικά τους.
«Η ισχύς των κινήτρων περιορίζεται επίσης και από τις αγορές (ομολόγων) στη δευτερογενή αγορά», συμπληρώνει η Bundesbank. Όπως υποστηρίζει, οι εκάστοτε χώρες θα πρέπει καταρχάς να αντιμετωπίσουν μόνες τους τις συνέπειες της δημοσιονομικής απειθαρχίας τους.
Κλιμακώνεται η εσωτερική διαμάχη για τις εγγυήσειςΕν τω μεταξύ, τη στιγμή που η συμφωνία με την Φινλανδία συνεχίζει να προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις σε επίπεδο ΕΕ, στο εσωτερικό η Νέα Δημοκρατία κλιμακώνει την επίθεσή της στον Ευάγγελο Βενιζέλο και με αφορμή την επιστολή του προς κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους με την οποια ζητεί να δοθεί πολιτική λύση στο ζήτημα .
Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης καταλογίζει στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών ανεπάρκεια, η οποία «κινδυνεύει να οδηγήσει τη χώρα σε επικίνδυνα μονοπάτια».
«Οι ερασιτεχνικοί χειρισμοί του κ. Βενιζέλου κινδυνεύουν να τινάξουν στον αέρα τα θετικά σημεία της απόφασης της 21ης Ιουλίου», παρατηρεί ο κ. Μιχελάκης και συνεχίζει: «Έρχεται εκ των υστέρων και ζητά από τους Ευρωπαίους, να παρέμβουν για να ακυρώσουν αυτό που ο ίδιος υπέγραψε πριν από λίγες ημέρες, δηλαδή τους εκλιπαρεί να ακυρώσουν τη γκάφα του».
«Ο κ. Βενιζέλος, έχει αυτοπαγιδευθεί. Δυστυχώς, η δική του ανεπάρκεια κινδυνεύει να οδηγήσει τη χώρα σε επικίνδυνα μονοπάτια», καταλήγει ο κ. Μιχελάκης.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters (από press-gr)